2010/05/17

Mártogassunk zöldséget!!


Más is szereti a nyers zöldséget valamilyen szószba tunkolni és elrágcsálni? Én imádom. Friss, roppanós répát, zellert, gombát és most főtt articsókát. Nagyon szépeket sikerült vennem a múltkor, és vétek lett volna ezt a pár példányt szétvagdosni, szépen mutatott egészben a tányéromon, mint egy virág. Na, de most nem az articsóka, sokkal inkább a szósz a főszereplő. Annyit gondolkodtam rajta, hogy milyen szósz legyen hozzá, hogy a végén megrekedtem és kinyitottam a Julia Child féle szakácskönyvemet. Már megvan egy fél éve, de még soha nem készítettem belőle semmit.

A szósz neve flancosan "Sauce Alsacienne". Leginkább a tartár szószra emlékeztet, de szerintem annál jobb. Szegény Mrs.Child, biztosan nem nézte jó szemmel a tevékenykedésem, mert úgy ahogy van figyelmen kívül hagytam, vagyis inkább átírtam az arányokat, és lecseréltem az egyik hozzávalót. Nem csak articsóka mellé ajánlom, szuper lehet szendvicsbe vagy hal mellé is.

Sauce Alsacienne (ahogy én készítettem)

Hozzávalók:
2 tojás
1 tk mustár
1/4 tk só
1-2 tk citromlé
2 dl olivaolaj
kb.1 dl tejszín (nem főző)
1 tk apróra vágott vöröshagyma
1-2 ek apróra vágott petrezselyem
bors

A szobahőmérsékletű tojást forró vízbe téve 3 percig!! főzöm. (Akkor még lágy a sárgája, a fehérje pedig kemény.) Feltöröm, a sárgáját egy fém tálba teszem, a fehérjét kiveszem és apróra vágom, majd félreteszem. Gőz föllött krémesre verem a sárgáját. Állandó keverés mellett hozzáadom a citromlevet, sót, a mustárt, majd kortyonként!! az olajat, és vigyázok, hogy az állaga krémes maradjon.
Hozzáadom a többi hozzávalót, plussz az apróra vágott tojásfehérjét is, és alaposan elkeverem.

Ha articsókát akarunk főzni hozzá, akkor a felső 1/4 részét vágjuk le, és a szárát is. A levelek végét szintén vágjuk le, mert az túl kemény. Jól mossuk át majd nyomjunk rá citromlevet! Forró sós vízben kb. 25-30 percet főzzük. Akkor jó, ha a kést könnyedén bele tudjuk szúrni az aljába. Ha kész csepegtessük le. Hidegen és meleg is finom. Figyelem!! A leveleket úgy együk, hogy mártsuk a szószba, és a fogunkkal húzzuk le róla a húst, majd tegyük félre. Az articsóka szív az igazán finom csemege, de vigyázzunk, mert apró szőrök borítják, azt először tisztítsuk meg.      

6 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Gyönyörű képek! :) Igazán kedvet hoztál az articsókához! :))

Vera írta...

Felhőlány! Köszi, a héten lesz ez igazi articsókás recept is.
Olyan gyönyörű az articsóka, tényleg, mint egy virág. Valaki azt mondta nekem, hogy szerinte ez a lótusz mediterrán változata, és tényleg :)

á la carte kulinaria írta...

Sajnos articsókával egyszeri tapasztalatom volt, azóta sem kóstoltam ismét. Lehet meg kellene próbálnom? A mártás mindenesetre finom lehet. : )

chriesi írta...

Az első képed valami csúcs! Na nem mintha a második nem lenne az, de ahogy folyik a mártás, mintha rá szóltál volna, hogy maradjon úgy. :D Jól hangzik nagyon!

duende írta...

Fantasztikus lehet ez amártás, ki fogom próbálni. És sajnos nálunk nem lehet articsókát venni, pedig a kedvenc zöldségem, imádom. Néha azért - mert tényleg nagyon szeretem, ráfanyalodok a konzervre. Úgy minden nélkül ki szoktam enni az üvegből...

Vera írta...

Kriszti! Akkor csak magával a szívvel próbálkozz.

Noémi! Köszi :) az is a kép neve "Flowing over" :)

Másik Kriszti (duende)! Holnapután felteszem a másik articsókás receptet, ahhoz jó lesz a konzerv is :)

Related Posts with Thumbnails