2010/06/29

Ribizli sorbet

A héten nem nagyon kell normális ételt főznöm, mert egyedül magamnak nem állok neki. Egyébként is a kinti 35 fokban egyáltalán, még enni sincs kedvem. Persze, eddig mindeki arra panaszkodott, hogy milyen hideg van, most viszont nem tudja az ember mit vegyen még le magáról. Ebben a időben amit kívánok, az a hideg és savanyú sorbet. Volt itthon ribizlim, ugyan még sohasem készítettem belőle sorbetet, de gondolatban nem volt rossz.

Őszintén megmondom, először azt hittem, hogy elrontottam a fagyit, merthogy még 1 lime levét is beletettem. Biztos ami biztos, elég savanyú legyen. Hát lett, és hidegen, fagyasztva már nem volt vad íze, kifejezetten jól esett. Már nagyon régóta akartam készíteni jégkelyhet, ennél jobb alkalmat el sem tudtam volna képzelni. A kehelyben dísznek belefagyasztottam pár fürt ribizlit is. Nagyon mutatós, az egyetlen probléma, hogy ez is olvad, vagy inkább nem is probléma, legalább nem kell elmosogatni. A sorbet tökékletes gyomor nyugtató egy jó vacsora után, de ha több fogásos vacsorát készítünk, akkor egy egy fogás között is, kispohárban (snapszos) kínálhatjuk a vendégeknek. Rummal meglocsolva pedig kifejezetten extra desszert.

Ribizli sorbet

Hozzávalók (kb. fél literhez)
1 kg ribizli
1 lime leve
2 dl víz
15 ek cukor (vagy ízlés szerint)

A ribizlit szemezzük le, majd pürésítsük, és egy apró lyukú szűrőn csepegtessük át. A lime levéből, vízből és cukorból főzzünk szirupot (Hagyjuk forrni kb. 4-5 percet). Ha kihűlt keverjük el a gyümölcslével, étegyük fagyasztóba. Én nem használtam fagyigépet, amint elkezdett fagyni, óránként átkevertem villával.

Tipp-Jégkehely: Vegyünk egy üveg tálat (kisebb vagy nagyobb, mindenkire rábízom), az aljába helyezzünk pár szem ribizlit, majd helyezzünk rá egy szufléformát (ha a tál kisebb), majd öntsük fel a maradék helyet vízzel. Még tehetünk bele pár fürt ribizlit is és mehet a fagyasztóba.
Tálalás előtt helyezzük a jeges formát egy hideg vízzel teli tálba, majd óvatosan forgassuk el az üveg formákat. Ajánlom, hogy ezután a művelet után, tegyük vissza a jégkelyheket a mélyhűtőbe egy sütőpapírra.

1 megjegyzés:

duende írta...

Szuper!!!!!! :) Az a pohár... zseniális!

Nálam is van ribizlisorbet, szerintem isteni! A legfinomabb ribizliből a sorbet szerintem, mindent üt! Legalábbis nálam! :)

Related Posts with Thumbnails