2010/07/20

Együnk görögül...


Vagy valami ilyesmi. Bár egy görög ismerősöm tegnap azt mondta, hogy ez neki nagyon is görögnek hangzik, úgyhogy legyen az. Tehát tegnap valami könnyű, mediterrán, görögös ételt kívántam. Eredetileg szőlőlevélből készült volna, de persze mikor nem kapok töltetlen szőlőlevelet? Hát persze, ez bizony Murphy. Sebaj, akkor maradt a spenótlevél. Pánikolni akkor kezdtem, amikor egy darab friss spenótlevelet se találtam a boltban, pedig eddig mindig volt. Ez tehát fagyasztott levelekből készült, amivel ízre nincs is semmi gond, viszont sokáig tartott szétszedni, hogy használható leveleket találjak.

Könnyű és mutatós nyári pite, spenótlevél burokban fetával és joghurttal töltve. Már megint pite, úgy látszik nem tudok elszakadni a tortaformában készült sós ételektől. Be kell vallanom, hogy ez is sütőben sült, annyira nem kánikula barát az elkészítése, de megéri. Együnk hozzá fekete, kalamata olivabogyót és egy pohár ouzo még inkább göröggé varázsolja a vacsorát.

Spenótlevélben sült feta és görögjoghurt 

Hozzávalók (18-20 cm-es tortaformához):
spenótlevél (vagy szőlőlevél)
25 dkg feta
300 gr görögjoghurt (ha nem kapunk, akkor csepegtessünk le natúr joghurtot)
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
1 ek étkezési keményítő
olivaolaj
bors

A friss spenóleveleket dobjuk forrásban lévő vízbe egy pillanatra. (Ha fagyasztottból készítjük, akkor csak szedjük szét a leveleket, és a szőlőlevelet sem kell főzni!)
A tortaformát jól olajozzuk ki, majd fektessünk dupla réteg spenótlevelet az aljára és az oldalára.
Robotgéppel keverjük össze a fetát, joghurtot, tojást, kinyomott fokhagymát és a keményítőt. Borsozzuk ízlés szerint. Sózni nem szükséges, mert a feta elég sós!
Töltsük a masszát a formába, és a tetejét is fedjük be dupla réteg levéllel. Locsoljuk meg olivaolajjal és fedjük le alufóliával. 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb 1 órát.
Várjuk meg amíg kihűl, majd vegyük ki a formából, és hidegen szervírozzuk.

________________________________________________________

Szünet....újra
Ismét egy kis szünet következik. Végre valahára hazamegyünk!
Majd augusztusban találkozunk!

Jó főzést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails