2010/08/06

Sárgabarackos marcipános süti


Még mindig nincs új recept, ez is nyaralás előtt készült. Na, nem azért, mert nem eszünk, csak éppen semmi extra nem volt a menüben a héten. Olyanokat, mint pl. a grillezett hús pedig nem teszek fel, mert olyat mindenki tud készíteni. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelik a nyár, ugyanis már a sárgabarack is megérett. Magában a gyümölcsöt őszintén mondva nem nagyon szeretem. Persze egy-kettő lecsúszik, de sokkal jobban megy a mama féle baracklekvár és süteményben is elfogy.

Ez a sütemény is, mint ált. a legtöbb amit sütök, hirtelen elhatározásból készült. Minden azzal kezdődött, hogy vettem 6 db barackot, amiből kettő elfogyott, a másik négy pedig csak vegetált a gyümölcsös kosaramban. Talán egy hozzávaló kivételével, ami a marcipán, minden megtalálható hozzá egy háztartásban. Szerintem lehetetlen megmondani, hogy levelestészta az alja, valahogy olyan állagot kap a sütés végén, mintha pitetésztából készült volna. A krém pedig könnyű, édes, mandulás, már majdnem mousse jellegű, amihez tökéletesen passzol a puha és savanykás sárgabarack. Tökéletes befejezése a hétnek, vagy inkább jó kezdet a hétvégéhez.

Sárgabarackos marcipános pite

Hozzávalók (kb. 23-24 cm-es piteformához)
30 dkg levelestészta
4 tojássárgája
2 tojásfehérje
10 dkg marcipán
2 ek cukor
2,5 dl habtejszín
4 sárgabarack
szeletelt mandula

A tojássárgákat keverjük el a marcipánnal, cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett, közepes lángon sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni.
Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a kihűlt marcipános krémhez. A tortaforma aljába vágjunk sütőpapírt.
A levelestésztát nyújtsuk ki, helyezzük a piteformára, és görgessük végig a szélek mentén a sodrófát. Így tökéletes méretrevágott tésztát kapunk.
Töltsük meg a masszával, vágjuk bele a sárgabarackot, és szórjuk meg szeletelt mandulával.
Fólia alatt 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb 45 percet. Várjuk meg amíg kihűl, utána szervírozzuk.

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!

Vera írta...

Jutka, valóban az :)

Related Posts with Thumbnails