2010/09/24

Desszert őszi napokra


Tegnap, amikor csodásan sütött a nap, kellemes, langyos idő volt és hullottak a színes falevelek, tökéletesen passzolt a képbe ez az almás crumble (morzsa). A crumble eredetileg angol étel, a II.Világháború alatt vált népszerűvé. Azóta elterjedt a világban, Amerikában cobbler néven ismert.

Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, ha egyáltalán nevezhető süteménynek. A gyümölcsöt kedvünk és a szezon szerint variálhatjuk. A mostani tipikus őszi variáció, almával, ciderrel, fahéjjal készült illatos csoda. Kellően ragacsos és puha, ennél nem kell tartanunk attól, hogy esetleg kiszárad a sütemény.

Alma crumble (morzsa)

Hozzávalók (4 adaghoz)
70 dkg alma (savanykás jobb)
fél citrom leve
4 dl cider (vagy almalé)
1 kk fahéj
1/2 kk szegfűszeg
csipet szerecsendió
1rúd vanília
5 dkg cukor

Morzsához:
15 dkg liszt
7 dkg szeletelt mandula
10 dkg vaj
csipet só
5 dkg cukor
csipet fahéj

A cidert (vagy almalevet) tegyük fel főni a cukorral, citromlével és a fűszerekkel. Forraljuk kb. a felére. Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra. Adjuk hozzá a fűszeres ciderhez és hagyjuk pár percet forrni.
Morzsoljuk el a puha vajat a liszttel és keverjük hozzá a cukrot, fahéjat, sót és a mandulát. 
Kanalazzuk 4 tűzálló tálkába az almát és a levet, szórjuk rá a morzsát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet amíg aranybarna lesz. 


3 megjegyzés:

Betűtészta írta...

Na, 5 kg almából most raktam el 10 üveg levendulás almalekvárt! Ha hamarabb olvasom, biztos kimentek pár almát ehhez... Szép fotó, mint mindig! :-)

duende írta...

Most már ki kell próbálnom nekem is ezt a morzsa-sütit... Nagyon guszta. És imádom az almás édességeket, köszi a receptet! :)

Vera írta...

Betűtészta,
Lesz még alma idén :)
Levendulás almalekvár? Nm hangzik rosszul.

Duende,
Érdemes kipróbálni, erre mondják, hogy egyszerű de nagyszerű.

Related Posts with Thumbnails