2010/02/21

Marcipános keksz

Hétvégén a baráti társasággal disznóölésen voltunk, bár inkább nevezném azt kabarénak. Volt ott minden a térdig érő sártól az életlen késig, de egy biztos, nagyon jól szórakoztunk. Mindenki jól érezte magát.
Szóval hús helyett inkább keksz. Általában tartok otthon valamilyen kekszet. Egyrészt néha jó délután egyet elrágcsálni, másrészt ha betoppan valaki akkor kávé, tea mellé tudok valamit adni.

A mostani marcipános, intenzív mandula ízzel. Keksz helyett nevezhetném akár száraz sütinek is, mivel pont a keksz és süti határán van szerintem. Az elkészítése se bonyolult. Ajánlom mindenkinek aki még nem sütött kekszet, hogy próbálja ki. Összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti. Egyszerre lehet akár nagyobb mennyiséget is készíteni, mert sokáig eláll fém dobozban, száraz helyen.

Hozzávalók:
20 dkg marcipán massza
10 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg liszt
6 dkg cukor
1 tojás
4 dkg puha vaj
1/2 tk sütőpor
egész mandula a díszítéshez

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és az apróra vágott marcipánt. A mandula lisztet, a sima lisztet és a sütőport egy tálba öntöm és összedolgozom a tojásos keverékkel. Fóliába tekerve 1 órát pihentetem, majd golyókat szaggatok a tésztából, lenyomkodom, és a tetejére teszek egy egész mandulát. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm, és rácson hagyom kihülni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm hogy feltetted ezt a receptet. Ez az első keksz amit életemben sütöttem, és csodálatosan finom lett! A család csak úgy habzsolta, még a betegesen étvágytalan nagymamám is hármat megevett egy ültében. Annyira felbátorodtam a sikeren, hogy legközelebb a házi marcipán receptedet akarom kipróbálni, s majd azzal megsütni a kekszet.(főleg hogy végre elolvastam a bolti marcipánok összetevőit. 30% mandula már luxus...)
További sok sikert a konyhában és azon kívül is!
Mária

Vera írta...

Mária,

nagyon örülök, hogy ízlett a családodnak :)
sok sikert a házi marcipánhoz is

Related Posts with Thumbnails