2010/02/09

Salátaöntet

Hm, talán valami frappánsabb nevet kellett volna adnom a postnak, de mit csináljak ha tényleg, és nagyon is komolyan erről szeretnék szólni. Ha már említettem a salátákat (és még fogunk is a jövőben róluk beszélni, ígérem), akkor érdemes megállni, és külön fejezetet nyitni az önteteknek. Nem érdemes csak úgy sorok közt megemlíteni őket, igenis tisztes helyük lesz a blogon.

Ha azt mondom öntet, akkor nem az előre gyártott, bolti, tartósítószert és egyéb adalékot, színezéket tartalmazó levekről beszélek. Azok nem öntetek, mármint persze bármire rá lehet őket locsolni, de nem érdemes. Ennél egy saláta többet érdemel, na meg mi is. Persze néha néha én is elcsábulok, de mindig megbánom.
Az egyik legjobb és legegyszerűbb öntet nem igényel hosszú kifejtést, nem is kerül másik postba, annyira rövid: olivaolaj és balzsamecet. Ha nem akarjuk túlkomplikálni a zöldet, akkor ez a nyerő párosítás. Kicsit ebből, kicsit a másikból locsolunk rá, és már kész is. Öntetethez általában mindig minden van otthon, ritkán kell csak elmenni a boltba hozzávalókért.

A mostani "bonyolultabb" öntet a Hagymás mustáros. Én csak simán zöld salátára öntöm, mivel az íze intenzív, de ki ahogy akarja.

Hagymás dijoni öntet
Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 ek dijoni mustár
2 ek fehérborecet
bors
olivaolaj

A hagymát felszeletelem, és olivaolajon megsütöm. A mustárt, hagymát és pici olivaolajat összeturmixolom, majd hozzáadom a borecetet, sózom borsozom, és felöntöm olivaolajjal. Addig keverem amíg homogén lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails