2010/03/24

Gesztenyelisztes kenyér - VKF XXXIII.



Már vagy fél éve őrizgettem fél kg gesztenyelisztet. Október végén vásároltam Asconaban, az egyik utolsó meleg őszi napon. Gyönyörűen sütött a nap és minden tele volt gesztenyével. Azóta gondolkodom rajta, hogy mit süssek vele. Legyen sütemény? De milyen? Vagy talán gnocchi? Mivel nem döntöttem, a liszt csak vándorolt egyik polcról a másikra. Egészen a mai napig.

A kenyér alapját egy olasz sütemény adta, a neve Castagnaccio. Ez tradicionálisan gesztenyelisztből, fenyőmagból és rozmaringgal készül. Annyi történt csak, hogy adtam hozzá rozslisztet és élesztőt, hogy kenyér legyen belőle. Az íze édesebb, mint a hagyományos kenyéré, és nincs gesztenye íze, ha valaki esetleg ettől tartana.

A VKF. csak másodlagos, akkor jutott eszembe, hogy gabona a témája, amikor már kisült a kenyér, de így bekerül majd a listába. Kettő receptem van még a VKF.-re, ami hasonlóan ötletszerű.

Gesztenyelisztes kenyér fenyőmaggal és rozmaringgal

Hozzávalók (75 dkg kenyérhez):
40 dkg rozsliszt
15 dkg gesztenyeliszt
1 cs. szárított élesztő
10 dkg apróra vágott fenyőmag
4-5 ág apróra vágott rozmaring
1,5 tk. só
1 ek. olivaolaj
kb. 3,5-4 dl víz

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, és letakarva kelesztem 1 órát. Mégegyszer átgyúrom, megformázom, és hagyom pihenni még 60 percet. Bevagdosom a tetejét, megszórom pici liszttel, és 230 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon még 35-40 percig sütöm. Rácson hagyom kihűlni.

11 megjegyzés:

Reni írta...

Csodás ez a kenyér!

édesem írta...

gyönyörűek a fotók!
ez a gesztenyeliszt dolog engem is izgat, de még nem próbáltam. karakteresen gesztenye íze lett tőle a kenyérnek?

Vera írta...

Reni!
Köszi.

Édesem!
Köszi. Nem egyáltalán nincs gesztenye íze. Édeskésebb egy picit, meg talán fás, fűszeresebb.

chriesi írta...

Gyönyörű! Még van nekem is gesztenyelisztem, azt hiszem megsütöm a héten, ha merem. :D

Vera írta...

Tudom, tudom, neked a kenyér a mummus :) Egy mély levegő és hajrá!

Alexandra írta...

Nahát, ezt a véletlen egybeesést!
25-i dátummal tettem közzé a Castagnaccio receptjét, amit egyébként 22-én sütöttem és 24-én írtam be a blogomra, épp csak egy nappal későbbre időzítettem a közzétételt.
A gesztenyeliszt megérdemli, hogy népszerű legyen.
Jól néz ki a kenyered, nekem is meg kéne sütni, épp csak úgy vagyok mostanában a kenyérrel, mint Chriesi...

Vera írta...

Alexandra!
Úgy látszik a héten nagyon egy rugóra jártunk :)
Pedig a kenyér sütés nem macerás, főleg ha dagasztás nélküli kenyérrel próbálkozol, az isteni és egyszerű!

Alexandra írta...

Nem is a meló aggaszt, hanem a szénhidrát tartalma :D
Amikor kenyeret sütöttem, akkor mindig olyan gyorsan elfogyott. Normális esetben pedig egy szeletnél többet nem szoktunk megenni fejenként naponta.

Vera írta...

Inkább ezt a szénhidrátot eszem, mint cukrot vagy csokoládét, de persze, nem mindegy. Én nem eszem sok kenyeret egyáltalán. Hetente sütök 1 kenyeret, meg a férjemnek kalácsot hétvégére, és ennyi. De imádom a friss kenyér illatát :)

Macsek írta...

Szia ÉdesésKeserű :)
a VTF kapcsán keveredtem ide... már az első olvasásra is beleszerettem ebbe a kenyérbe :)) Abban nem tudsz segíteni, itthon, Magyarországon lehet-e és ha igen honnan lehet gesztenyelisztet szerezni?
Üdv

macsek

Vera írta...

Örülök, hogy tetszik.
Ha Bp, akkor Culinaris (oda én is bemegyek arra járok). Ha nem Bp, akkor reform boltok, vagy interneten is tudsz rendelni. Hirtelen ezt találtam: http://www.olaszbolt.hu/detailproduct.php?productid=463199&PHPSESSID=c703e56a7dc9942352ee3ff370495c9d

Related Posts with Thumbnails