2010/04/11

A franciák pizzája

Volt a hűtőmben spárga, és muszáj volt elkészítenem, mert már nem sokáig húzta volna. Szombaton és vasárnap általában nem szoktam nagy vacsorákat vagy ebédet főzni, inkább nagyon késői reggeli van és uzsonna. Ezt a férjem hozta, de nem is bánom.

Tehát, mint könnyű vacsora quiche készült, ami tényleg a franciák pizzája. Vajas tésztában sült, tojásos tejszínes keverékkel töltött étel. Nagyon finom, és könnyű, nálam tényleg vetekedik a pizzával. Ha valaki még nem kóstolta, akkor itt az idő, főleg ha nem vágyik az ember paradicsomosra. Lényegében bármivel lehet tölteni, ízlés kérdése. Attól sem kell megíjedni, hogy tésztát kell gyúrni, mivel szuper gyorsan elkészül, és igazán laktató. Vendégvárónak is remek.

Spárgás quiche

Hozzávalók (kb. 40 dkg tésztához; 3x20 cm átmérőjű tálhoz):
20 dkg liszt
13 dkg hideg! vaj
1 tojás
1 ek ecet
2 ek víz
1 tk só

spárga
füstölt szalonna/sonka
3 tojás
2,5 dl tejszín
1 dl tej
csipet szerecsendió
bors
parmezán

A tésztához a vajat apró darabokban elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a tojást, ecetet, sót és vizet. Jól összegyúrom, és a hűtőben min. 1 órát pihentetem.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtom (kb. 3 mm), kibélelem a tálat, és villával átlyuggatom az alját. Még 30 percet hideg helyen pihentetem.
A spárgát megpucolom, és forrásban lévő sós vízbe dobom 1-2 percre. A tojást, teszínt, tejet,  szerecsendiót összekeverem, sózom borsozom. 
A vékonyra szelt szalonnával kibélelem a tészta alját, ráöntöm a tojásos tejszínt, majd belerakom a spárgát. Kevés parmezánnal megszórom, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöm.

11 megjegyzés:

Thrini írta...

Irtó jól néz ki!!
A klasszikus pizzát nem igazán szeretem (néha készítek, mert a gyerekemnek bejön), viszont ezt alkalomadtán ki fogom próbálni.
Köszi:)

Vera írta...

Hát akkor meg pláne jó, ha nem szereted az olasz pizzát, és tényleg bármivel tudod tölteni! Szerintem a fiadnak/lányodnak is ízleni fog! :)

Ági, aki főz írta...

Jaj, ez bőven az utolsó vacsorás toplistám elején van! A vendégek mindig elájulnak tőle, meg én is magamtól. Csoda ez a fénykép is.

Vera írta...

:) köszi

Névtelen írta...

ez nálam is mindig jöhet!

duende írta...

Még sosem készítettem, de ki fogom próbálni. Nagyon guszta! :)

Vera írta...

Nokedlis!
Nálam is :)

Duende!
Megéri kipróbálni, nagyon finom.

Névtelen írta...

Én is gyakran csinálom, de a tésztájába nem teszek tojást, sem ecetet (egy francia lap receptje alapján).
Egyébként kitűnő vendégváró, piknik-étel, könnyű vacsora, jól variálható, stb., de a jó olasz pizzát nem helyettesítheti (nekem):-).
Grat a fotókhoz és a blogodhoz!

Vera írta...

Úgyis próbáltam már, de valahogy mégis ennél maradtam, szerintem kezelhetőbb a tészta.
Hm, egy jó olasz pizza az igen. Én is szeretem :)
Köszönöm szépen.

Ajin írta...

Szia!
Ma kipróbáltam ezt a receptet, csak spárga helyett gomba került bele, a tetejére pedig füstölt sajtot szórtam, és nagyon finom lett!
Köszönet érte! :)

Vera írta...

Ajin,
Azzal is nagyon jól hangzik :)

Related Posts with Thumbnails