2010/05/19

Articsókás saláta

Most, hogy egyre melegebb az idő, nálam beköszöntött a saláta időszak. Nem szó szerint zöldsalátára kell feltétlenül gondolni, hiszen nagyon sok mindenből lehet készíteni. Már megint articsóka van ebben az ételben, de most tényleg ő a főszereplő. Ha nem kapunk friss articsókát, akkor ebbe a salátába tökéletes a konzervként kapható articsókaszív is, úgyis csak azt használnánk hozzá.

Ez a növény antik világban drága ínyencségnek számított: nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták (vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó, gyomorerősítő szer). Érdekesség, hogy Magyarországon már a múlt században ismerték, de termesztésével alig foglalkoztak, csak a középkorban és az I. világháború előtti időszakban termesztették hazánkban. (forrás: Terebess, Wikipedia)

Az ételt nem csak salátának, hanem köretnek sem utolsó. Hidegen és melegen is fogyasztható, de valamiért nálam a hideg változata a nyerő. Maga az öntet sem szokványos, leves alapú, borral készült, picit savanykás, ami tökéletesen kiegészíti az articsókát.

Articsóka saláta egészben sült burgonyával 

Hozzávalók (kb. 4 főre):
kb. 15-20 db articsókaszív (ez lehet konzerv is)
kb. 10-12 db újkrumpli
1 citrom leve
olivaolaj
vöröshagyma
2-3 fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
2-2,5 dl zöldség alaplé
bors
kakukkfű (2-3 szár)

A krumplikat megmosom, meglocsolom olivaolajjal és a sütőben aranybarnára sütöm. Ha konzerv az articsóka, akkor csak lecsepegtetem, és csak a végén adom a salátához. Ha friss!! akkor szépen megtisztítom, hogy csak a szív maradjon, és negyedelem, majd meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Az öntethez: Olivaolajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, hozzányomom a fokhagymákat, majd felöntöm borral, citromlével és az alaplével. Sózom borsozom és hozzáadom a kakukkfüvet. Ha friss articsókát használok, akkor ebben az öntetben főzöm kb. 10-15 percet amíg megpuhul. Amennyiben csak öntetet készítek, akkor kb a felére forralom.
A sült krumplit, articsókát egy tálba teszem, majd leöntöm a kihűlt öntettel. Süthetünk még paradicsomot is hozzá, szépen mutat a salátában. Pár órát érdemes várni fogyasztás előtt, hogy az ízek összeérjenek.  

6 megjegyzés:

duende írta...

Na végre, itt az én salátám! :) Istenien néz ki! Olyan ez a kép, hogy esküszöm kiugrik a képernyőből... Csodálatos. És az articsóka... Már a nevéért is odavagyok. Olyan jó kimondani. Articsóka Arti-csók-a... A csö betűs szavakat imádom. :))

Vera írta...

csatahajó, csőtörés, csákány.... :)) ja, nem erre gondoltál? :)

duende írta...

Még ezek is nagyon tetszenek! Inkább gondoltam a csillag, csili, csicsóka, csalogány, macska, csalfa, csók, csikó, csábos, csillogó, csudajó,,,, és hasonló szavakra. De a csőtörés is jól hanzik... :)))

chriesi írta...

Jól hangzik! Ez ugye egy fatál? Nekem is van egy hasonló. :)

Vera írta...

Igen, fa. Migros-ban vettem :)

chriesi írta...

Elvileg az enyém is onnan van. :)

Related Posts with Thumbnails