2010/07/15

Sült patiszon saláta


Ez az étel nem most készült először nálunk, de a tegnapi csúcs melegben nagyon is adta magát. Találtam ilyen nagyon apró jópofa patiszonokat a múltkor, és nem tudtam nekik ellenállni, pedig ők tényleg a világ másik oldaláról érkeztek. A salátához persze nem előfeltétel ez a mini változat, tökéletes lesz a hagyományos csillagtök is, mert ízre ugyanaz.

Különösen ebben a 36 + melegben tökéletes vacsora magában, vagy esetleg köretnek hús mellé. Amellett, hogy finom, még nagyon gyorsan el is készül, és lehet hidegen illetve melegen is fogyasztani. Annyit viszont el kell árulnom, hogy a sütőt be kell kapcsolni hozzá. Tudom ennek nyáron senki sem örül, de legalább nem órákat kell fűteni a konyhát, csak addig a plussz minusz 20 percig amíg megsül.

Sült patiszon fokhagymával és kakukkfűvel

Hozzávalók:
Patiszon (azaz csillagtök)
fokhagyma
kakukkfű
olivaolaj
fehér balzsamecet

Tisztítsuk meg a tököt, és kockázzuk fel. (Ha esetleg kapunk mini patiszont, akkor csak mossuk meg) Tegyük egy hőálló tálba, tegünk rá ízlés szerint felkarikázott fokhagymát, dobjunk rá kakukkfüvet, locsoljuk meg olivaolajjal és sózzuk borsozzuk. Fedjük le alufóliával a tálat, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Tálalás előtt locsoljuk meg fehér balzsamecettel.

5 megjegyzés:

Csibe írta...

Cuki tökik :)

Felhőlány írta...

Ezek is nagyon helyesek! :)
Elárulod, hogy hol lehet ilyen kis mini zöldségeket venni? Piacon? Boltban? Köszi! :)

Vera írta...

Felhőlány!
Boltban, azon belül is hiperben keresném...
Nem hiszem, hogy a piacra kivinnék a piciket, ez otthon "nem menő", mert az emberek a nagyot keresik általában.

Felhőlány írta...

Igen, közben "leesett", hogy nem hazai... Köszönöm!
Sajnos, ahogy Duende a másik posztodnál megjegyezte, megvárják a gazdák, hogy "lóméretűre" nőjenek. A Culinarisban időnként belefutok, de aranyban mérik az árát... Majd ha egyszer lesz kiskertem... :))

Vera írta...

Felfőlány.
Furcsa ez az aranyár, mert rendes cukkini árban vettem őket is...
Otthon is van, mert van, hiszen savanyítják is, de vagy nagyban eladják a konzvergyáraknak, vagy kidobják, mert azt hiszik, hogy "túl kicsi", és nem venné meg senki.

Related Posts with Thumbnails