2010/08/13

Bárány kéregben


Már említettem talán, hogy ha húsról van szó, akkor a bárány az egyik nagy kedvencem. Valami fantasztikus íze van a jól elkészített bárányhúsnak. Nem büdös és nem faggyús, hiszen nem birkáról van szó. Na, nem minden nap eszem, mert ebbe is bele lehetne unni egy idő után, de egyszer kétszer havonta biztosan készítek.

Minél kevésbé bonyolítjuk túl a bárányt, szerintem annál finomabb. Nem kell mindenféle szószokkal locsolni és elrontani az ízét. Pár friss fűszer, ebben az esetben a morzsa tökéletesen elég és pont megfelelő aromát ad a húsnak. Most került bele egy csipetnyi extravagancia is, levendula. De csak annyi, hogy ne legyen túl domináns az ételben, inkább szépen harmonizáljon a többi fűszerrel. Még csak nem is kötelező rozén fogyasztani, de azért arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor nem puha, inkább rágós lesz. Ha ez lenne az első találkozása valakinek a báránybordával, akkor meg pláne ne égessük el, mert meghatározná a hozzáállásunkat ehhez a csodálatos ízű húsdarabhoz.

Bárányborda fűszeres morzsakéregben

Hozzávalók:
2 bárányborda
zsemlemorzsa (legjobb a házi)
4 ág kakukkfű
2 ág rozmaring
3-4 ág levendula
bors
olivaolaj

Keverjünk össze kb. 5-6 evőkanál zsemlemorzsát apróra vágott kakukkfűvel, rozmaringgal és levendulával. Sózzuk, borsozzuk.
A húsról itassuk fel a nedvességet, majd forrósítsunk fel egy serpenyőben olivaolajat és pár pillanat alatt (!!!!) pirítsunk kérget a hús minden oldalára. Csipesszel vegyük ki a húst, tegyük a fűszeres morzsára, és rázzuk össze, úgy hogy a hús minden oldalát befedje.
Tegyük egy tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Az utolsó 5-10 percben vegyük le róla a fóliát, hogy a kéreg ropogósra süljön.
rozé: kb. 20 perc
átsült: kb. 30 perc

10 megjegyzés:

Icus írta...

Húha, de guszta.

Alexa Christi írta...

Csodás étel, mint mindig. Minden szavaddal egyetértek!

Cherrie írta...

hát ez valami eszméletlenül jól néz ki! :))

Vera írta...

Icus, Nem vagyok mesterszakács, Dög!

Köszi! Örülök ha tetszik, pedig nagyon sokan nem szeretik a bárányt... nem tudják mit veszítenek :)

Névtelen írta...

jól látom, hogy teljesen nyers a közepe? Én szoktam bárányt sütni, de nyersen még nem ettük...

Bianka írta...

Gyönyörű a hús, bár nekem is igen nyers. De a kép eszméletlen

Alexa Christi írta...

Én is vámpír vagyok, a steak és a bárány, de talán még a mulard kacsamell is inkább a véres-közepes állagban ízlik a legjobban. Megeszem majdnem átsütve is, de, ha jól van elkészítve (ahogyan itt is:-), akkor a "jó mély rozé" a legszaftosabb és legízletesebb szerintem is.
A csirkével már nem így vagyok:-)

Vera írta...

Kedves Névtelen!
Megértem, sokan nem szeretik a nyersebb húsokat. Ez nem nyers, csak nagyon rozé. A férjem szereti így. Ez pontosan 15 percet volt a sütőben.
Egyébként van (ált. a steak-nek) egy olyan állapota is amit kéknek neveznek. Van valami flancos, jól hangzó francia neve is, de az nem jut most eszembe. Na az aztán nyers...

Bianka!
Köszi. Ennél én is kicsit jobban átsütve szeretem, de még rozén.

Nem vagyok mesterszakács!
Akkor olyan vagy, mint a férjem :) Én. mint írtam, ennél azért picivel jobban átsütve szeretem, de még rozén :)
A kacsamell viszont valamiért nem megy...csak átsütve. Pedig Isten látja lelkem próbálkoztam vele, de az nekem rozén nem az igazi :)) Na de azért a másik, odaégetett véglet sem :)

Nyuszi írta...

Nekem mikor sütsz ilyet, drága barátném??????

Vera írta...

Mert aztán te olyan szuper sokat jársz erre ugye? :))))

Related Posts with Thumbnails