2010/10/14

Ha már unom a húst...


Nem tudom ki, hogy van vele, de nálunk nagyon kevés leves készül. Talán ha havonta egyszer készítek valamilyen levest. Én szeretem a leveseket, de a férjem alig. A húsleves még elfogy, na de amiben nincs hús az csak nagyon nehezen csúszik neki. Én viszont nagyon jól elvagyok mindeféle hús nélkül is, egyáltalán nincs szükségem rá minden nap. Szeretem a tartalmas leveseket, különösen ősszel és télen a hidegben. A múlt héten például sok-sok ribollitát (toszkán zöldségleves) ettem, tele friss zöldséggel és kenyérrel. Alkalom adtán majd azt is elkészítem itthon.  A tegnapi leves nagyon jó volt, ínycsiklandozó és laktató egyszerre, persze a férjem olyan arccal ette, mintha száraz kenyeret kapott volna vacsorára egy pohár vízzel. Az oka, hogy hiányolta belőle a húst.

A leves magában is nagyon finom, ha úgy készítjük akkor adjunk hozzá friss majorannát. A sűrítéshez nem használtam lisztet, hanem egy kevés krumplit pürésítettem és adtam újra a léhez. A gombóc is gyorsan elkészül, illatos a gombától és a zsályától, a levessel együtt pedig igazán tartalmas, laktató étel lett belőle.... és finom....hús nélkül is. 

Burgonyaleves gombás, zsályás gombóccal

Hozzávalók (kb 4 főre)
80 dkg burgonya
2 szál répa
1 közepes fej vöröshagyma
3 ek tejszín (nem főző)
2 ek vaj
bors
szerecsendió

A gombóchoz:
20 dkg szikkadt zsemle
15 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 ek vaj
3 fokhagyma
6-8 zsályalevél
1 tojás
1 dl langyos tej
bors

A leveshez a vajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit és a cikkekre vágott répát. Pár prcig pirítsuk majd öntsük fel az alaplével, sózzuk borsozzuk és főzzük puhára. A sűrítéshez merjünk ki 5 evőkanál krumplit, adjuk hozzá a tejszínt, pürésítsük és öntsük vissza a levesbe. Forraljuk fel mégegyszer és reszeljünk bele szerecsendiót.
A gombóchoz vágjuk mm-es darabokra a zsemlét, tegyük egy tálba, öntsük rá a langyos tejet és jól keverjük el. A hagymát, zsályát és a gombát vágjuk szintén mm-s nagyságúra. A vajon futtassuk meg a hagymát, adjuk hozzá a gombát, fokhagymát és zsályát, sózzuk borsozzuk és pirítsuk pár percig.
A gombát adjuk a zsemléhez és a végén keverjünk hozzá egy felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk a masszát és letakarva hagyjuk összeérni min. 1 órát.
Lisztes kézzel formázzunk diónyi gombócokat és forró vízben, fedő alatt főzzük 20 perc alatt készre. 

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Mi se nagyon eszünk levest, pedig többször kellene. Ez eszméletlen guszta! Meg is fogom főzni!

Pötipite írta...

De jól néz ki!
Nálunk a helyzet pont úgy fest, mint nálatok Vera,pasi húsimádó,én meg enném a levest mindennap.A csésze valami csoda, imádnivaló! :)

Thrini írta...

Ezt a levest muszáj szeretni!! :))Nagyon ötletes a gomba-gombóc!!

Vera írta...

Noémi,
jó is, főleg a hideg, esős időben.


Kati,
ez tipikus férfi dolog szerintem.

Thrini,
Köszi :)

duende írta...

Csodás leveske! :) Nálunk szerencsére mindketten leves-funok vagyunk. :)

Vera írta...

Mázlista ...

Norka írta...

Benéznél hozzám? Tartogatok neked valamit:)

Related Posts with Thumbnails