2010/11/26

Fűszeres tej



Tegnap éjjel megint csodálatosan havazott és most mindent gyönyörűen beborít a hó. Az egy más kérdés persze, hogy most lapátolhatom a garázs elől és hogy kidöntötte a rózsafámat. De semmi nem melengeti fel jobban az embert hóesésben (vagy arra várva), mint egy nagy bögre forró kakaó, tea vagy forraltbor. Ezeken felül azonban van egy sokkal kellemesebb ital, ami elképesztően illatos és édes.
Egy pohárban koncentrálódik a tél minden hangulata, a narancshéj zamata, a vanília édessége, a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió illata valamint a csillagánizs extravaganciája. Soknak tűnik egy bögrével? Hát nem az és az élvezet még tovább fokozható, ha tejszínhabot fújunk rá.

Fűszeres tej

Hozzávalók (1 literhez):
1 liter tej
1 narancs reszelt héja (lehetőleg bio)
2 csillagánizs
1 nagy rúd fahéj
8 db egész szegfűszeg
1 rúd vanília magja
csipet frissen reszelt szerecsendió
cukor vagy méz (ízlés szerint)

Forraljuk fel a tejet a fűszerekkel és a reszelt narancshéjjal majd lefedve hagyjuk kihűlni. Forraljuk fel mégegyszer, majd szűrjük át egy nagyon apró lyukú szűrőn, édesítsük kedvünk szerint és azonnal fogyasszuk.

A kapu


10 megjegyzés:

Unknown írta...

Itt is leesett az éjjel az első hó, olyan szép így a táj! Este majd így jobban is fog csúszni a forralt bor ;) Csak bicajozni nehézkes kicsit benne.
Tényleg igazán téliesnek, karácsonyiasnak hangzik a fűszeres tej. Akár még juharsziruppal is lehetne édesítené - bár akkor elveszne az illúzió, hogy a kinti hóból behoztál egy keveset a poharakban ;)

chriesi írta...

Mi is fehérbe öltöztünk, és most is havazik, igaz csak apró pelyhek, de annyira szép! :) Az ital remekül hangzik főleg a tejszínhabfelhővel együtt.

Alexandra írta...

Ó, de gyönyörű ez a téli kép!
Akkor tud a hó igazán hiányozni, ha az éghajlat miatt egyáltalán nem lehet benne részed... pedig a hideget nem szeretem, de ha hó is van, az más :)
Finom lehet a fűszeres tej is :)

Vera írta...

Robi,
Bicikli? Meg vagy te őrülve? Ráfagysz!!! :))
Juharszirup jó ötlet, kicsi diós beütés nem árt neki.

Noémi,
Itt már nem esik. Most akarok kimenni lapátolni :(

Alexandra,
Nekem jöhet a hideg a hóval együtt egészen január 1-ig. Az én naptáram szerint csak addig van tél :)

Csibe írta...

Mi még csak várunk a hótakaróra (ma estére már "ígérték"), de ezt a finom fűszeres tejet már most elkortyolgatnám!

Unknown írta...

Á, még nincs annyira hideg. Szibériai napokra pedig felveszem a síalsót és úgy tekerek ;) Már csak azt szeretem még jobban, amikor szépen megfagy a hó és a latyak a keréknyom alakjában - azon igazán vidám csak bicajozni.

Thrini írta...

Nagyon szép a havas kapus kép, de azért én örülök, hogy nálunk még nem esik. :)

Vera írta...

Csibe,
Jó várakozást :)

Robi,
Akkor neked van egy nagyon jó biztosításod, ugye? :)

Thrini,
hm.. akkor neked nem kívánok havat :)

trinidad írta...

so nice, really !

PartizánOrsi írta...

Pénteken itt Berlinben is esett a hó, de egy pár folton kívül nem maradt meg, így én balesetbiztosítás nélkül is biciklizhetek :-) Remélem, idén is annyi hó lesz, mint tavaly télen és akkor lehet a kétévessel "holdembert" építeni.

Related Posts with Thumbnails