2010/11/10

Majdnem Cézár



Cézár saláta recept valószínűleg annyi van, mint égen a csillag. Hogy melyik az igazi, az eredeti arról fogalmam nincs, mivel minden recept ugyanazt bizonygatja, vagyis, hogy az az eredeti és egyetlen. Meg sem próbálom elhitetni, hogy az enyém lenne a nagybetűs Cézár saláta, mert nem az. Ez az így készítem én verzió. Már csak azért sem lehetne valódi Cézár, mert az öntethez én bizony nem szardellát használok, hanem tonhalpástétommal ízesítem.

Ez utóbbi hozzávaló gyors elhatározás útján került először az öntetbe, de azóta is biztosan tartja a helyét és eszembe se jutna lecserélni. Az oka, hogy miért nem szardellával ízesítem a Cézárt, mint ahogy azt kellene, roppant prózai. A férjem még a szardella szóra is hidegrázást kap, így muszáj volt valami mással helyettesítenem. Az öntet nem hal ízű, annyi nem kerül bele -ahogy a szardellával ízesített sem szardella ízű- csupán ad egy meghatározhatatlan plusszt. Így ez csak majdnem Cézár, de legalább olyan finom.

Majdnem Cézár saláta

Hozzávalók (kb. 4 főre)
csirkemell
jégsaláta
kenyér
fokhagyma
parmezán
olivaolaj
bors

Öntethez:
2 tojássárgája
2 fokhagyma
2 ek fehérborecet
2 tk dijon mustár
1 ek tonhalpástétom (pl. Rio Mare)
3 tk Worchester szósz
2,5 dl olivaolaj
bors

A csirkemellet vágjuk kockákra, nyomjunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát, sózzuk-borsozzuk és pár evőkanál olivaolajjal keverjük el. Hagyjuk érni legalább 1 órát.
A kenyeret vágjuk apró kockákra, locsoljuk meg olivaolajjal és süssük aranybarnára.
Az öntethez- az olivaolaj kivételével- turmixgépben keverjük krémesre a hozzávalókat. A végén kanalanként adjuk hozzá az olivaolajt is és dolgozzuk egyenletesen krémesre. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
A húst süssük készre.
A salátát vágjuk fel, keverjük el az öntettel, adjuk hozzá a húst, a pirított zsemlekockákat és szórjuk meg parmezánforgáccsal.

Tipp: Ha valaki idegenkedik a teljesen nyers tojástól, akkor 1 percig főzze a tojást lobogó vízben. Így a tojás kap egy hősokkot; a fehérje már főni kezd, a sárgája pedig még folyik.

5 megjegyzés:

DivatKörte írta...

Imádom ezt a képet! (meg a salátát is)

Vera írta...

:) köszi

á la carte kulinaria írta...

:) szép lett. És ez az evőeszköz... csak nem a VB-ből való ? :)

Vera írta...

Kriszti,
Mi az a VB? Egyébként itt vettem egy fantasztikus lakberendezős boltban.

á la carte kulinaria írta...

Villa Bagatelle...Ralph Lauren lakberendezési üzlet van benne. Na, de igen, elfelejettem, hogy külföldön élsz...

Related Posts with Thumbnails