2010/12/11

Kókusz- és kókuszos csokoládélikőr


Igazi karácsonyi ital. Nem is, helyesbítek, mert bármilyen alkalomra tökéletes, de ha már karácsony akkor fantasztikus ajándék lehet belőle. Mivel 2 hét múlva -hihetetlen, de igaz- december 24-e lesz, hamarosan elkezdem a készülődést.  Már lassan összeáll a lista, hogy milyen kekszek, trüffelek készülnek majd. Az biztos, hogy sok habcsókot kell sütnöm, mivel iszonyú mennyiségű tojásfehérje halmozódott fel egyrészt a fagylalt, másrészt pedig a likőr miatt. Még jó, hogy lehet fagyasztani. De nagyon elkanyarodtam a témától, maradjunk csak ennél az italnál, vagyis italoknál.

Eredetlieg szimpla kókuszos krémlikőr készült, aztán gyorsan továbbléptem és egy másik adagot felturbóztam egy kevés étcsokoládéval, mondván biztosan nem árt neki. Nem, hogy nem ártott neki, de valami fantasztikus lett. Olyannyira, hogy én -aki csak nagyon ritkán iszom alkoholt- alig vártam, hogy lehűljön és fogyasztani lehessen. A jó hír, hogy tejérzékenyek is nyugodtan kipróbálhatják, mivel kókusztejet tartalmaz. Ez a Bounty házi, felnőtteknek készült, iható verziója. Visszafogott kókusz, picivel markánsabb keserűcsokoládé ízzel. Bűnösen finom és krémes.

Kókuszos csokoládélikőr

Hozzávalók:
7 dl kókusztej
3 tojássárgája
20 dkg cukor
10 dkg 70%-os étcsokoládé
3,5-4 dl fehér rum

A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. A kókusztejet melegítsük fel, öntsük hozzá a tojást és cukrot. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett sűrítsük be amennyire tudjuk (kb. 15 perc). Nem lesz túl sűrű a tojásos krém, de a csokoládé majd épp eléggé besűríti. Adjuk a krémhez az összetört csokoládét és keverjük addig amíg elolvad. Hűtsük le, majd higítsuk a rummal. Hagyjuk a hűtőben egy éjszakát érni. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

És ráadásnak a "sima" Kókuszlikőr receptje

Hozzávalók: 
fél liter kókusztej
4 tojássárgája
20 dkg cukor
3-3,5 dl fehér rum

A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. A kókusztejet melegítsük fel, öntsük hozzá a tojást és cukrot. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett sűrítsük be (kb. 15 perc). Hűtsük le, majd higítsuk a rummal. Hagyjuk a hűtőben egy éjszakát érni. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

22 megjegyzés:

Alexandra írta...

Hmmm, ez is jól hangzik!
Ki is legyen az a szerencsés, aki ezt kapja tőlem karácsonyra? Vajon megérdemli? :)

Névtelen írta...

Can you please send me this recipe in English? It looks lovely!
Thanks,
Adria

Ági, aki főz írta...

És milyen gyönyörű hozzá a kép!

Rebecca írta...

i'd love a copy of the english recipe too! this is written in hungarian, if i'm not mistaken? wish i was more fluent, and that i could read and write it too.

Vera írta...

Alexandra,
akárki is lesz, biztos nem fogja visszautasítani :)

Ági,
Köszi

Adria, Rebecca,
Thanks for the interest. Yes, it is Hungarian :)
Here is the English translation, let me know if you have more questions.

Coconut chocolate liquor

700 ml coconut milk
3 egg yolks
200 gr sugar
100 gr bitter chocolate (with 70% cocoa)
350-400 ml white rum

Whisk yolks and sugar in an electric mixer until pale and fluffy, then whisk in the coconut. Pour all in a sauce pan. Stir continuously over low heat until mixture somewhat thickens (15 minutes). It will not be too thick, don’t get worried. Melt in chocolate, it will thicken the cream enough. Let it cool completely then add rum. Let it sit in the refrigerator overnight before consumption. Shake it well before serving.

Vesta írta...

Kipróbáltam most egy kókuszlikőrt tojássárgája nélkül (sűrített tejjel) de nem lett az igazi :( Viszont sosem csalódok az ilyen, tejes-tojássárgás likőrreceptekben!

Vera írta...

Vesta,
Jó tudni, hogy sűríttett tejjel magában nem működik :)

Bakingdom írta...

Stunning photo! I will definitely be trying this!

Alexandra írta...

Készül a Bounty likőr: a krém már megvan, most hűl (csak 10 dkg xylitet raktam bele és 85%-os Lindt csokit használtam) - ebben az állapotában csokiöntetnek is remekül elmenne!
Persze, férjem nagy szomorúságára, ajándékba készül...

duende írta...

Ez a kép...

Vera írta...

Bakingdom,
Thanks a lot, I'm glad you like it :)

Alexandra,
Hú, remélem ízlik majd :) Azért egy kortyot adjál majd szegény férjednek... :)

Duende,
örülük, hogy tetszik :)

Alexandra írta...

Igen, nagyon ízlik mindkettőnknek :) Nem az a gej, édes likőr, hanem a kellemesen alkoholos fajta.
Egy nagy, amarettos üveg tele lett, az lesz az ajándék. A maradék elméletileg belefért volna egy kisebb limoncellos üvegbe, de a férjem annyiszor rájárt kóstolgatni, hogy mire beleöntöttem, már csak a 2/3-a lett tele... így ez az üveg már a mienk :) Az ő nagy örömére :D

Névtelen írta...

Csodás, nagyon jó, ki fogom próbálni!

chriesi írta...

Én is megcsinálom! Gyönyörű a fotó!

Névtelen írta...

Hello this looks absolutely delightful. Please send a recipe in english... Thanks!

Vera írta...

Baking Bandit,

You'll find the recipe in the comments above. Enjoy!

Névtelen írta...

Hello please send English recipe --- it looks divine!!

Névtelen írta...

Oh Sorry I didnt see your comment... thank you!!!!

Csibe írta...

Kókusz, étcsoki - imádom! Így jöhet a bűnözés :)
A fotó, pedig ismét nagyon hangulatos!

Alexandra írta...

Mivel az előző adag hamar elfogyott, ma csináltam egy újat, de ezúttal a kókusztejbe tettem egy kevés chili pelyhet. Amikor a csokikrémet kóstolgattam, gondolkoztam rajta, hogy tegyek-e bele többet, de úgy döntöttem nem - jó is, mert az alkohol jobban kihozza a chilis ízt :) Ugyanúgy működik, mint a chilis csokival: először nem érzed a chilit, csak amikor már lenyelted a kortyot, ott motoszkál a torkodban :)
Nagyon finom lett.

Vera írta...

:) nem volt az olyan sok, hogy megmaradjon karacsonyig!!!
A chili nagyon jo otlet :)

Névtelen írta...

Fantasztikus jó! Megcsináltam, persze kicsit alakítottam rajta, mert nem használok cukrot és 85%-os csokit használtam, meg kicsit más arányokat de annyira-annyira brutálisan jó!!! :) Majdnem nem érte meg, hogy kihűljön! :) Ha megengeded lehet, hogy felraknám majd a blogomra, persze Téged belinkelve

Related Posts with Thumbnails