2011/02/28

Első találkozás: tápióka


Valami sokkal izgalmasabb bejegyzéssel akartam jelentkezni így hétfőn reggel, mint a tápióka puding, de ez maradt.  Az eltervezett, elmaradt, pontosabban belesültem, de ezt nem is részletezném tovább. Ha jobban belegondolok, akkor a tápióka puding sem hétköznapi. Most kóstoltam életemben először, de sokszor és sokat olvastam róla más blogokban és cikkekben. A tápiókagyöngy a manióka gyökérből kinyert keményítő. Jogos a kérdés, mi a manióka? A maniókát valószínűleg a maják termesztették először, de mára már szinte minden trópusi területen termesztik. Elsősorban a hosszú, barna gyökerét hasznosítják, a leveleit pedig a spenóthoz hasonlóan dolgozzák fel.*

Nem egyszerű hozzájutni ezekhez a gyöngyökhöz, de nem is lehetetlen. Ajánlom a reform üzleteket, esetleg a hipereket a felkutatására. Én teljesen véletlenül botlottam bele és ha már lúd, akkor legyen kövér, rögtön 2 dobozzal hoztam haza. Ránézésre nagyszemű tengeri sóra emlékeztet. Amint melegvíz éri a gyöngyöket, megdagadnak és átlátszó, zselés állagot veszenk fel. Ízük meglehetősen semleges, ezért egy kókuszos puding változatot készítettem, karamellizált mangóval. Nem lett rossz, szokni kell ezt a zselés állagot. Legközelebb talán egy csokis verzióval próbálkozom, mert lesz legközelebb az biztos.
*forrás: mindmegette.hu


Kókuszos tápióka puding mangóval

Hozzávalók (4-6 főre)
20 dkg tápiókagyöngy
kb. 1,5 l víz
3,5-4 dl kókusztej
1 rúd vanília
3-4 ek cukor (vagy ízlés szerint)

1 mangó
2-3 ek cukor

Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a tápiókagyöngyöt. Állandó kevergetés mellett, az újraforrástól számítva főzzük kb 10-15 percet, amíg a gyöngyök átlátszóvá válnak és megdagadnak. Szűrjük le a gyöngyöket és mossuk át vízzel.
Forraljuk fel a kókusztejet a cukorral és a vanília magokkal. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tápiókagyöngyöket. Hagyjuk állni amíg a gyöngyök felszívják a folyadékot. Töltsük poharakba és fogyasztásig tegyük hűtőbe.
A cukrot karamellizáljuk, adjuk hozzá a felkockázott mangót és tálalás előtt merjük a puding tetejére.


RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

5 megjegyzés:

Reni írta...

Olyan az állaga a gyöngyöknek, mint a kaviárnak, vagy attól teljesen eltérő?
Nagyon izgatja még mindig a fantáziám :)

Vera írta...

Reni, még véletlenül se hasonlít az állaga a kaviárra. Az utóbbi roppanós, könnyű, a tápióka meg tömött. Ennél jobban tényleg nem tudom leírni....

Vera írta...

Tapioca in coconut cream with caramellized mango

Ingredients:
350-400 ml coconut milk
200 g tapioca pearls
3-4 tbsp sugar (or to taste)
about 1.5 l water

mango
2-3 tbsp sugar

Bring the water to the boil over high heat. Add tapioca pearls and stir until liquid returns to the boil, then stir occasionally until pearls are translucent (10-15 minutes). Drain through a fine sieve and rinse under cold running water.
Combine coconut milk and sugar in a small saucepan and bring to the boil. Remove pan from heat and add tapioca pearls refrigerate until required.
For the caramell warm up the sugar. When it turned liquid, add sliced mango.

Foodafok írta...

Irány az Ázsia Bt, majd a konyha. Ilyet még nem készítettem. Itt az ideje.

chriesi írta...

Mindig a Csengetett Mylord jut eszembe róla, az a rész amikor Mrs. Lipton kanalazza a lekvárt Lady Lavendernek a tápiókapuding tetejére. :DDD Én azt hiszem kétszer főztem eddig tápiókát, és a héten fogok újra, csak nem gyöngyöt, hanem maniókagyökeret.

Related Posts with Thumbnails