2011/02/21

Vörös sügér lime-mal, fokhagymával és bazsalikommal



Nem mondhatnám, hogy nagyon képben vagyok a halfajokkal kapcsolatban. Egy-kettőt felismerek, legyen az a lazac, pisztráng és a tonhal mondjuk. Ennél többet azonban nem nagyon tudok róluk, mivel az év nagy részében hanyagolom a halfogyasztást. Ennek oka, hogy a tengeri halakat kedvelem, de mivel nem tenger mellett élek, ezért a legtöbb esetben csak fagyasztva jutok hozzá, az pedig lássuk be, nem az igazi. Ha valami csoda folytán mégis kapok frisset, akkor az rettent vissza, hogy egészben van és rám vár a hal tisztítása.
Most viszont megfogadtam, hogy több hal fog készülni a konyhámban. Úgy hallottam, hogy a halban magas az Omega 3 tartalom, ami nagyon fontos a babának. Hát ezen már ne múljon, ha fontos, akkor bizony halat eszem legalább egyszer a héten.

A választás most a vörös sügérre esett (red snapper). Ez még az általam ismert halak közé tartozik és ezegyszer az sem riasztott vissza, hogy tisztítanom kell a halat, valamikor ezen is túl kell esni. Ennek a halnak csodás, fehér húsa van, elképesztően omlós és szálkái sincsenek különösebben. Egy kevés citrom, egy jó fehér bor (már akinek persze) és kész is a fenséges vacsora.

Vörös sügér lime-mal, fokhagymával és bazsalikommal

Hozzávalók:
kb. 1 kg egész vörös sügér
1 egész lime
1 csokor bazsalikom (én thai bazsalikomot használtam)
1 nagy fej fokhagyma

Tisztítsuk meg a halat és jól mossuk át és helyezzük egy hőálló tálba, sütőpapírra.Tömjük meg a hasát bazsalikommal és fokhagymával. Facsarjuk ki a lime-ot,  a levével öntözzük meg a halat és a gerezdeket tegyük a hal hasába. Ami nem fér a hasüregbe (legyen az fokhagyma, lime vagy bazsalikom) azt tegyük a halra és csomagoljuk be a sütőpapírral. Fedjük le a tálat alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre.


RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

8 megjegyzés:

Reni írta...

Gyönyörű ez a hal! Még sosem ettem ilyen fajtát, de szívesen megkóstolnám!

strawberry írta...

Kisbabát vársz? Gratulálok! :)

Pötipite írta...

Igen, a hallal pont így vagyok én is.A tengerit szeretem ( szeretném), de frisshez nem jutok.Így a halfogyasztásom após révén a pisztráng és a süllőben merül ki, vagy ha nagyon megkívánom, akkor veszek füstölt makrélát.Amszterdamban reggelente a közeli halasboltban reggeliztünk,ott volt minden,ami szem-szájnak ingere...:)
(Omega- 3 zsírsav a lenmagolajban 6x több van, mint a haléban.)

Vera írta...

Reni,
Nagyon finom, ha lehetőséged lesz rá valamikor, mindenképp kóstold meg.

Strawberry,
Igen :)

Kati,
Hát igen, a mázlisták akik tenger mellett élnek... nem is tudják, hogy milyen jó nekik.
Lenmagolaj? Nem is tudtam, de holnap beszerzek egy üveggel, köszi.

Vera írta...

Red snapper with lime, garlic and basil

Ingredients:
1 kg red snapper
1 lime
1 head of garlic
handful basil

Preheat oven for 180 C. Clean and wash the fish, then place it in a heatproof dish on parchment paper. Fill the belly with the garlic and basil. Pour the lime juice over the fish and place the lime slices in the belly as well. Fold the fish in the parchment paper, cover with folie.

Anita írta...

Olaszul dentice-nek hivjak. tele van fogakkal szegeny para :) Legkozelebb probald ki citrommal es petrezselyemmel a fokhagyma mellett! Egyebkent a kedvencem, a "labam alatt" levo tirren tengerbol a legfinomabb!

Vera írta...

Anita,
köszi, most már olaszul is tudom a nevét :)
Igen, a citrom, petrezselyem, fokhagyma nálam klasszikus páros és verhetetlen.

Névtelen írta...

Ha tudsz inni 25 gm. lenmagolaj naponta....borzasztó... jobb a hal, nem?

Related Posts with Thumbnails