2011/03/01

Nyaljuk a fagylaltot...


...mert nem csak nyáron lehet
   mert finom
   mert kívánom
   mert éppen elkészült
   mert házi
   mert krémes
   és mert fahéjas
... éppen.

Eredetileg egy almáspitéhez készült a fagylalt, de közben meggondoltam magam, mármint a pitével kapcsolatban. Nem a klasszikus, tömöttebb sütemény készült, hanem egy könnyű, lágy, krémes fajta, amihez nem illett már a fagylalt. Ez ugyebár nem nagy probléma. Ha már elkészült a fagyi és jó lett, akkor gond nélkül el is fog fogyni vagy már majdnem elfogyott... A teendő már csak annyi volt, hogy egy párt kellett hozzá találni amitől a fagyi több lesz mint egy jeges krém, inkább átlép a mennyei jeges élvezetek sorába. Ez a partner pedig a karamelles, vaníliás alma volt. Meglehetősen szexi párost alkottak, a fahéj-alma és hideg-meleg egy nagyon jól eltalált, klasszikus kombináció.

Fahéjas mascarpone fagylalt

Hozzávalók:
250 gr mascarpone
1+3 dl tejszín
4-5 ek cukor (vagy ízlés szerint)
1 púpozott tk fahéj


Vaníliás, karamelles alma

Hozzávalók:
2 savanyú alma
kb. 3 ek cukor
1 rúd vanília

Közepes lángon olvasszuk fel a mascarpone-t 1 dl tejszínnel, a cukorral és keverjük hozzá a fahéjat. Hagyjuk kihűlni. Verjük kemény habbá a maradék tejszínt és óvatosan forgassuk a kihűlt krémhez. (Utóbb gondolva ez a művelet akár el is maradhat!)
Hűtsük le a fagyialapot, majd tegyük mélyhűtőbe és amint elkezd fagyni, óránként keverjük át robotgéppel (k. 3-4x), vagy tegyük fagylaltgépbe és járjunk el az előírtak szerint.

Egy lábasban, közepes lángon olvasszuk fel a cukrot. Amikor borostyánsárgára vált a karamell, adjuk hozzá az apróra kockázott almát és a vanília magját. Keverjük össze, és hagyjuk pár percet főni.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű fotó, a fahéjas fagyi nagyon is rendben van, a hozzáállással pedig nagyon is egyetértek! A fagyi mindig jó!!!

Vera írta...

Pocak Panna,
Igen, a fagyi mindig jóóóó :)

bévé írta...

Neked különben is ha jól olvastam, nyomós okod van a fagyi evésre :)))). Gratulálok!

Reni írta...

Én is támogatom a fagyi mindig jó elvet :)

chriesi írta...

Isteni!

Pötipite írta...

Ó de jó, ó de szépséges!Imádom az almát, a fahéjat,a kettőt együtt meg nanáhogy!

Én is nyalnám,de most kerülöm az édességeket...egy ideig...jajj,de meddig...! Könnyű a várandós bloggernek,aki ugye "hivatalból" ehet,amit csak akar! :D

Related Posts with Thumbnails