2011/04/07

Német sajttorta


Miért, van más is mint a New York sajttorta (cheesecake)? Van, naná és arról nem is beszélve, hogy szerintem sokkal könnyedebb, mint amerikai rokona és egy kicsit pénztárcakímélőbb az elkészítése is. Ez a sajttorta, vagyis Käsekuchen, megint másképp Quarktorten a német cukrászat remeke. Ezen biztosan többen vitatkoznának velem, de én erősen tartom magam, mert amennyire egyszerű annyira finom. Sajnos legtöbbször alul marad a NY verzióval szemben, mert sokan -ha nem majdnem mindenki- az utóbbit részesíti előnyben.

Ez a bejegyzés ezt az igazságtalanságot hivatott kiköszörülni. Ha -és remélem- kipróbáljátok, akkor megértitek, hogy miért is beszélek szuperlatívuszokban a német sajttortáról. Na nem mondom, hogy a másik változatot nem szeretem és nem vetném rá magam azon nyomban, hogy elém tennék, de ez azért más. Ez a fajta egy fokkal könnyebb, egy nagyobb szeletet is meg lehet enni belőle egyszerre. Közeledik a gyümölcsszezon, ha valaki nem szereti pucéran, egy kevés epret, málnát is csempészhet a tetjére, akár szósz formájában is. Kóstoljátok meg és mondjátok, melyik ízlik jobban, a NY sajttorta avagy a  Käsekuchen?

A receptért kattints a képre:
Minden kép © Studer-T. Veronika all rights reserved

A recept a Lust auf Genuss magazin márciusi számából származik.


RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

28 megjegyzés:

Unknown írta...

Én is sokkal jobban szeretem, mint a NY-it - már amennyiben szép könnyedén van elkészítve. Nagyon izgalmas a recepted, hiszen Quark, azaz túró nélküli recepttel még nem találkoztam - errefelé Schmandkuchennek hívják a sűrű tejföllel készülő változatot, de még abba is kerül túró (vagy amit itt túrónak neveznek ugyebár krémtúró). Gondolom így csak tejföllel készítve még könnyedebb.
Nagyon szépek a képek! ;) Ribizlivel imádom, főleg, ha kicsit túl édes a süti.

Vera írta...

Robi,
amin a legjobban meglepődtem, hogy itt a Quark az bizony tejfölt jelent....
Ezen pár hétig még vitatkoztam a Martinnal az elején, de nyilván ő tudja jobban, hiszen svájci :))

Reni írta...

Én a németet jobban szeretem :) Szóval ezt :)

Unknown írta...

Azért még itt a németeknél is meg kell szokni, hogy a magyar túró a tulajdonképpen Hüttenkäse és a Quark pedig krémtúró - de ezen most én is nagyon meglepődtem, nem tudtam ill. nem hallottam még róla, hogy a svájciaknál a tejföl a túró. De így akkor már helyreállt a kép a recepttel kapcsolatban ;)

chriesi írta...

Hajaj, én egyiket sem kedvelem, úgyhogy csendben maradok. Viszont szerintem a Hüttenkäse nagyon de nagyon messze áll a magyar túrótól. Quark tejfölt??? (nézzétek meg wikibe, mit írnak hozzá) Ne csináljátok már? A quark az magát túrónak képzelő készítmény, amit szerintem nyugodtan lehetne törölni a föld színéről. Tejföl közelébe maximum a Sauerrahm érhet, de olyan sosem lesz az sem mint az otthoni. Egyébként én ma éjjel a Martinnal álmodtam. :DDD Éppen grillezett, te meg palacsintát sütöttél, és a kutyáddal mi meg vártuk, hogy kész legyen. :D

Vera írta...

Noémi,
Palacsintát már régen nem sütöttem, talán majd most? :)
Én is azt tanultam az iskolában hogy a Quark az túró, és ez egészen addig működött is amíg ide nem költöztem.
A Quark az bizony tejföl itt, na nem olyan mint az otthoni, de az, mármint állagra. A Magerquark stb. iszonyú szerintem, a de a Coop Bio Quark már nagyon majndem 100%ig tejföl ízű.

chriesi írta...

Óóóó majd dobj át egyet fénypostán. :))) Én se sütöttem már rég, nem szeretem csinálni. Nem kóstoltam még egyiket sem, de most kíváncsivá tettél.

Bor, só, meg a héja írta...

szóval akkor ez itt egy sajtnélküli sajttorta. Akárhogy is, de jól néz ki.

Vera írta...

Borsó meg a héja,
Jól mondod :)))) valami olyasmi

Alexandra írta...

Gyönyörűek a fotóid, ez a fenti egy gasztro magazinban is simán szerepelhetne.
Szeretnék ilyen fotókat csinálni...

Nálunk ugyebár semmi sincs, ami a magyar túróra emlékeztetne, a cottage cheese egy másik galaxisban van hozzá képest. Quarkot lehet kapni, ráadásul "német" és "svájci" jelzőkkel, de nálunk a svájci garantáltan nem tejföl :D (Azért ezen nem lepődtem meg).
A túró helyettesítésére "német" quarkot használok - már ha fogalmazhatom ezt egyáltalán jelen időben :)

Marmalade írta...

No, akkor itthon magyarhonban, milyen tejfölt használnátok hozzá? 20%-os zsírosat? A recept nagyon jól hangzik!

Vera írta...

Alexandra,
háááát, van egy házi tejföl receptem is ha érdekel :)))
és köszi, örülök, hogy tetszenek a képek. Nem nagy ördöngősség, csak kell hozzá egy fényképezőgép :)

Marmalade,
20%-os zsíros pont jó lesz hozzá. Ha szereted a sajttortát, akkor ez is biztosan ízleni fog.

duende írta...

Ez nagyon tetszik, vittem a receptet, köszi szépen! Húsvétra tökéletes sütemény lesz! :)

Jenis írta...

Alexandra hol vagy? Britanniában valahol? Próbáld meg pakisztáni boltokban! Ott lehet kapni hasonlót, mint az itthoni termékek.

Delish írta...

hm tetszik, kiprobalom es megmondom.az biztos, h en elegge cheesecake-fuggo vagyok, barmikor johet barmilyen, szerintem a nemet-svajci verzio is bejovos lesz :))

Alexandra írta...

@Vera:
Ha csak a fényképezőgép lenne a gond...! :)

@Jenis:
Ausztráliában. Köszi az ötletet!
Nem tudom, hogy itt vannak-e pakisztáni boltok, majd utánanézek. A környékünkön biztos nincs, úgyhogy nem lesz egy gyakori vendég, ha kapok sem...

Marmalade írta...

Köszönöm! Imádom a sajttorta minden változatát! Alig várom, hogy kipróbálhassam ezt is!

Jeffrey A. Margolis írta...

Looks great, thank you! Can you please post the english recipe or email it to: ben833 (at) gmail (dot) com

Vera írta...

German cheesecake

For the crust:
225 g all-purpose flour
50 g caster sugar
1 tbsp vanilla sugar
100 g cold butter
Pinch of salt
5-6 tbsp cold water

For the filling:
100 g soft butter
125 g sugar
Zest of 1 lemon
Pinch of salt
3 eggs
1 tbsp corn starch
500 g sour cream

Sift the flour, stir in, salt, vanilla-sugar and sugar, then rub in the butter and knead to a smooth consistency with the egg and water. Place dough in a plastic bag in the refrigerator for 1 hour.

Roll out the dough on a well-floured work surface to 3-4 mm thick. Place dough in bottom of a 9 inch springform pan, pressing it up the sides to the top.
Beat the butter with the sugar until pale and foamy. Add the eggs, corn starch and lemon zest and beat well, then add the heavy cream and beat again.

Pour the filling into the crust shell, cover it high with alufolie. Bake in preheated 160 C degree oven for 50 to 60 minutes until well risen and golden. Keep cheesecake stored in the refrigerator, covered.

Delish írta...

Elkészítettem hétvégén, finom lett, tényleg könnyebb, mint a NY verzió. Én a cheesecaket viszont nem csak azért szeretem, mert finom, hanem mert könnyen össze lehet dobni :) ehhez kicsit több idő kell. Nekem a tészta elég nehezen kezelhető volt, szerintem kellene bele egy tojássárgája, nem? köszi a recpetet, készítem máskor is asszem!

Vera írta...

Delish,

örülök, hogy ízlett.
Hm, nekem tökéletes lett a tészta... nem tudom, lehet, hogy kisebb az evákanalad a mivel a vizet méred. Anyuáknál amikor sütötöttem is többet kellett beletennem, meg persze sok függ a liszttől is.

Bori írta...

Hm, én mindkettőt szeretem :-) Én amit itt Berlinben quark-ként veszek a boltban, nem igazán olyan, mint a tejföl, de egyszer majd kipróbálom a recepted alapján is, biztosan finom - mindenhogy finom a käsekuchen :-) Most épp másodjára fogok készíteni egy angol recept alapján citromos cheesecake-et, amelynek a nagy része quark, sütés nélkül készül, és egy pici zselatin szabályozza csak. Nagyon könnyű, kalóriailag össze sem hasonlítható az "eredetivel", ízre viszont igenis.

Bori írta...

Az mit jelent, hogy púposan fedjük le alufóliával?
Köszi!

Vera írta...

Levegősen! hagyjál helyet a krém és az alufólia között, mert sütés közben nő a térfogata ugye.

Névtelen írta...

Anyukámnak sütöttem meg. Nagy sikert arattam vele a családban. Amikor felszeleteltem a tészában volt egy sáv ami olyan mintha szalonnás lenne. Lehet hogy elő kellene sütnöm a tésztát hogy ne szívja be a krémes részt? Vagy tovább kellene sütni? Nagyon finom volt így is.
Üdv
Anna

Vera írta...

Anna,
Szuper :) Örülök, hogy sikerült és ízlett mindenkinek.
A tésztával nekem nem volt ilyen gondom, de pesze ez nem jelent semmit. Igen,jó ötlet, egy kicsit süsd elő vakon, de 10 percnél ne többet szerintem, mert utána még sül 60 percig...

Broi írta...

Nagyon finom lett! Desszertgyűrűkben készítettem, így szuper egyszemélyes tortácskák lettek belőle. Legközelebb lehet én is elősütöm a tésztát, mert egy icipicit nyers maradt, de mondjuk tovább is lehetett volna sütni, csak rohantunk a vendégségbe...:)

Névtelen írta...

Sziasztok!Én megsütöttem,nagyon finom lett,de szegénykémnek a közepe nagyon besüllyedt.Ez ellen nem tudnátok ajánlani valamit?Németországban ettem házi készítésű Käsekuchent,isteni volt csak sajnos nem tudtam a receptet megszerezni és annak egyenes volt a teteje.

Related Posts with Thumbnails