2011/06/15

Kávés-mandulás kalácspuding


Már egy ideje őrizgetem ezt a receptet és képet egy másik kalácspuding recepttel együtt. Köszönöm Duendének, hogy eszembe juttatta, különben biztosan el is felejtkeztem volna róla. Mostanában elég sok édesség került fel a blogra, de megnyugtatatok mindenkit, ez nem jelenti azt, hogy más nem is fogy nálunk. A kalács/kenyérpuding készítése például egyszerűen muszáj volt. Az elmúlt időben elég sok kalács maradt és száradt meg a kenyérkosárban. Mivel alig eszünk rántott ételt hiába reszelném le, akkor is még egy jó ideig csak a dobozban kuksolna és szerintem úgy is a kukában végezné. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb felhasználási módja tehát a száraz péksüteményeknek a puding készítése. A variációk száma végtelen plussz egy. Lehet ilyen-olyan fűszerrel, gyümölccsel készíteni  (ma például találtam egy nagyon finomnak tűnő cseresznyéset is Duendénél) az ízlésünk szerint vagy akár sósan is ahogy itt készítettem.

Ez az egyik legutóbbi felturbózott változat kávéval, Amarettóval, mandulásan. Nagyon kellemes ízvilág, az Amarettó persze helyettesíthető mandula aromával is, a végeredményen mit sem változtat. Én azt mondanám, hogy langyosan az igazi, kevés porcukorral megszórva és az elmaradhatatlan hideg tejjel.


A receptért kattints a képre:
Minden kép © Studer-T. Veronika all rights reserved


PLEASE, FIND THE RECIPE IN ENGLISH DOWN IN THE COMMENTS

5 megjegyzés:

Vera írta...

Bread and Butter pudding with Amaretto, coffee and almond

250 g dried bread or brioche
3 eggs
250 ml pouring cream
1 espresso
Amaretto liquor
4 tbsp sugar
5 g butter
Sliced almond

Combine eggs, cream, milk, sugar, coffee and Amaretto liquor in a jug, and set aside.
Cut bread or brioche into even slices to fit and place them in a heatproof dish.
Pour cream mixture evenly over bread slices and stand until bread has completely absorbed cream mixture. Cut and place the butter slices on the top.
Preheat oven to 200C. Bake until golden and custard is firm (15-20 minutes). Serve immediately or at room temperature, lightly dusted with icing sugar, and sliced almond.

chriesi írta...

Húúú! Ez ez kérem kínzás! Hihetetlenül jól néz ki és a kávé meg az amaretto...meg kell sütnöm!!!

Eszter írta...

Már én is régóta szemezek kenyérpudingos receptekkel. Már a múltkor is felcsigáztál a rebarbarával. Most is sikerült. :-)
Jártam vásárban a hónap elején és rengeteg régi evőeszközt meg olyasmi kelléket láttam, amilyen a fotóidon szokott szerepelni, eszembe is jutottál! :-)

Csibe írta...

Már nagyon régen csináltam, jó, hogy eszembe juttattad :) köszi!

Vera írta...

Noémi, Orsi,
Évente 1-2x jut csak nekem is eszembe.

Eszter,
... hát igen, azt hiszem nincs az a régiségpiac ahol ne tudnék venni valamit :)))

Related Posts with Thumbnails