2010/04/09

Rebarbarás epres panna cotta



Vettem újra rebarbarát, nem tudok neki ellenállni, nagyon szeretem az ízét. Már kerek 2 napja a kertemben is van. Ott díszeleg a partoldalban. Húsvétkor a mama kivett nekem 2 nagy gyökeret, és szépen elültettem. Remélem jól érzi majd magát nálam. Aranyos kb. 15 cm-es szárai vannak már. Ha minden jól megy, és túléli az ültetésem, akkor pár hét múlva abból készül a sütemény.

Most egy friss tavaszi, nyári desszert lett belőle. Az eper eredetileg színezéknek került bele, de nagyon jól megfér a rebarbarával, sőt, kihagyhatatlan. A rebarbara befőttből indultam ki, így van egy cseppnyi ánizsos beütése, picit savanykás, egy szóval finom. Ha valaki megcsinálná otthon, akkor most figyelmeztetem, hogy jól válogassa ki a borsot a rebarbara közül, mert nekem egy benne maradt, a férjem kapta, és nem volt túl lelkes utána.

Kiborítani nem lehet, ha valaki úgy csíkozza, mint én, mert a rétegek elcsúsznak egymáson, de üvegpohárban szépen mutat.

Rebarbarás epres panna cotta

Hozzávalók (kb. 6 pohárhoz):
5 dl tejszín
1 dl tej
1 rúd vanília
5-6 dkg cukor
1,5 zacskó agar-agar (vagy 4-5 lap zselatin)
2 szár rebarbara
1 dl víz
2 ek cukor
fél narancs leve (elhagyható)
1 csillagánizs
pár szem szecsuáni bors
pár szem rózsabors
pár szem eper

A vízhez hozzáadom a narancsot, fűszereket, felforralom, beledobom a felszeletelt rebarbarát, és puhára főzöm. A tejet, tejszínt, vanília magokat, cukrot, agar-agart felforralom.
A rebarbarát, az eperrel és pár ek. felforralt tejszínnel összeturmixolom. Poharakba rétegezem, de minden réteg után várok picit, hogy megdermedjen. (A leggyorsabban ezt úgy érem el, hogy berakom a poharakat a fagyasztóba).  Persze lehet az egészbe rebarbarát tenni, akkor több szárat főzzünk meg.

10 megjegyzés:

Reni írta...

alig várom, hogy a piacon a néniknél megjelenjen a rebarbara :] hiába, az eper és a rebarbara örök klasszikus páros :) imádom!

Vera írta...

Aha, isteni, akár minden nap tudnám enni.. egy darabig :)

chriesi írta...

Jaj remélem lesz már a lelőhelyemen rebarbara, holnap kiderül. Eper, rebarbara, gyömbér hármasnak nem tudok nemet mondani. :D Nagyon fincsi lehet. Szegény férjed. :D

duende írta...

Elaléltam. Ezek a képek... Hmny. És a panna cotta... De ezek a képek...

Álmélkodok még egy kicsit...





:)

Vera írta...

:) köszönöm szépen

Csibe írta...

Gyönyörű képek!...recept lenyúlva :)

Vera írta...

Köszi, vigyed nyugodtan :)

Alexandra írta...

A pohárkákat még nem dicsérte senki. Nekem azok is nagyon tetszenek a képeken és a recepten túl; bár kapnék valami hasonlót. Mindenhol desszertes kelyheket keresek.
Ha érdekel, Piazza-Piazza oldalán van fent zselatin és agar-agar mentes panna cotta recept.

Vera írta...

Köszönöm szépen. :) www.durobor.com oldalon van az összes pohár a gyártótól, ha érdekel.
Megnéztem, érdekes hogy tojásfehérjét használ és süti! Kíváncsi vagyok, hogy össszetartaná e a gyümölcsös verziót. Kipróbálom, köszi!

Alexandra írta...

Képzeld, vettem hasonló kelyheket, a Krosnotól. Ez egy lengyel gyártó és itt is lehet kapni.

Related Posts with Thumbnails