2010/05/25

Alap a lé


Nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy megírjam e ezt a postot avagy sem. Nem azért, mert nem hasznos, de nincs benne semmi különös, viszont elképesztően fontos hozzávaló egy csomó ételbe. Persze aki szokott otthon alaplevet készíteni, az most nyugodtan nézelődjön máshol. Azért is bátorkodom bejegyezni azt a receptet, mert én még nem találkoztam vele egyik általam látogatott blogban sem (attól persze még lehet másnál, csak épp elkerültük egymást).  

Az alaplé, mint ilyen, kifejezetten fontos hozzávaló például szószok és rizottó elkészítésénél is. Az esetek többségében valljuk be, könnyebb helyettesíteni leveskockával, mint valódi általunk, friss hozzávalókból készített levessel. Pedig érdemes!! Az ízben óriási különbség van, és maga az étel is összehasonlíthatatlanul jobb lesz tőle. Persze nem mondom, hogy nálam nem lapul valahol leveskocka, de csak végszükség esetében szoktam használni, max 1-2-szer egy évben. Az alaplé kitűnően fagyasztható, ne sajnáljuk tőle az időt és a helyet. A recept maga csak irányadó, azaz így készítem én, de biztosan van másnak is jól bevált receptje.

Zöldség alaplé

Hozzávalók (kb 2 literhez):
6 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 gumós zeller
1 paprika
1 vöröshagyma
3 fokhagyma
1 csokor petrezselyem
3 ág kakukkfű
2 babérlevél
1 dl száraz fehérbor
kb. 2,5 l víz
 só
bors

A zöldségeket megpucolom, feldarabolom és felöntöm vízzel meg a borral. 1 órát hagyom közepes lángon, lefedve főni. Ha kihűlt dobozba töltöm, és lefagyasztom.

9 megjegyzés:

Alexandra írta...

Borral készülve még én sem olvastam alaplé receptet.
Mit csinálsz a megfőtt zöldségekkel?

Néhányszor én is főztem már alaplét, de nincs elég hely a mélyhűtőmben (elég kicsi). Viszont felfedeztem, hogy a hentesnél lehet kapni jó fajta alapleveket, így azóta onnan szerzem be őket. Nem drága, és ahogy mondod, sokkal finomabb az étel, ha alaplevet használunk, mint leveskockát.

Vera írta...

Alexandra,
A répákat megeszem :) Mindenhogy szeretem, és a friss répa főzve szerintem isteni. A többit viszont kidobom.
Az jó, ha lehet a közelben kapni mivel nincs helyed a mélyhűtőben, de sajnos ez nincs mindehol :(

Kata írta...

Ó de sajnálom a többi zöldséget; szóljál légyszíves legközelebb, én még a fokhagymát is imádom főve. Látnád, amikor leszűröm a húslevest és eszegetem ki a pici, általam finomnak vélt falatokat a kidobni készülő csomóból:)
Tényleg érdekes ez a bor dolog, én sem hallottam még soha.

Vera írta...

Kata,
Azóta használok bele bort, mióta a férjem fogta, és beleöntötte a húslevesébe. Megkóstoltam, és úgy is ízlett. Azóta az alaplevekbe belefőzöm.

Kata írta...

Ahaaaa:) akkor ez is egy olyan véletlen dolog...sokszor ezek a legjobb felfedezések, kíváncsi vagyok, ki fogom próbálni.

duende írta...

Remek ötlet a bor!
Nálam van! :) Asszem pont a legalső - vagy második? - bejegyzésem volt anno.

starfi írta...

nálam is van egy fajta zöldségalaplé:)

http://starfokker.blogspot.com/2009/11/zoldsegalaple.html

Süti írta...

nekem nagyon hasznos ez a recept, mert sosem készítettem, de már gondoltam rá.
mekkora adagokat érdemes lefagyasztani?

Vera írta...

Starfokker, Duende,
Megyek meg is nézem a tiéteket.

Süti,
Attól függ, hogy általában mit szoktál készíteni. Ha általában szószokhoz vagy öntethez használod, akkor kisebb dobozokban, ha meg pl. rizottóhoz, akkor kb 1 l-es dobozban érdemes lefagyasztani.

Related Posts with Thumbnails