2010/05/03

Egy gyönyörű desszert


Desszert abból ami éppen volt otthon. Teljesen kiment a fejemből, hogy május 1-je lesz szombaton, ezért nem is mentem boltba bevásárolni pénteken, azt a hétvégére terveztem....volna. Azért éhen nem haltunk, volt itthon a mélyhűtőben jó pár dolog. Olyanok hiányoztak, mint például zöldség, saláta és minden egyéb ahhoz amit a hétvégére akartam a grillezéshez készíteni. Persze ezt az idő is keresztülhúzta, zuhogott egész hétvégén.

Mikor máskor törne rám az édesség utáni vágy, mint ilyenkor. Volt itthon eprem (mióta megjelent a piacon minden héten veszek), leveles tészta a mélyhűtőben és tejszín. Könnyű desszertet akartam enni, valami krémes félét. A krém azonban nem hagyományos, borhabot készítettem és sűrítettem be annyira, hogy tölthető legyen. Nagyon finom, kellemesen savanykás, könnyű és szerintem gyönyörű desszert lett az eredmény. Szerintem csodaszépek a fehér, piros és sárga rétegek egymáson.

Borhabos epres krémes

Hozzávalók (kb. 6-8 nagyobb db-hoz):
levelestészta (fél kg)
tejszínhab
eper (vagy málna)

A habhoz:
2 dl száraz fehérbor
15 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1/2 citrom leve és héja
3 tojássárgája
4 lap zselatin

A zselatint hideg vízben beáztatom  A bort, cukrot, tojás, citromot gőz fölött robotgéppel besűrítem és habosra keverem (ez kb 15 perc), majd elkeverem benne a zselatint. Félreteszem hűlni.
A levelestésztából köröket szaggatok (én egy nagy, kb 20 cm-es bögrével), és 200 fokon megsütöm.
Ha a borhab már zselésedett, akkor kb. 1 ek-lal teszek a kisült tésztakorongok felére, és hagyom megdermedni. 
Tálalás előtt epret szeleteltem rá, friss tejszínhabbal díszítettem, rátettem egy üres tésztakorongot a tetejére, és megszórtam porcukorral. 

10 megjegyzés:

Reni írta...

Tényleg nagyon szép lett, már flickr-ön is jól megnéztem magamnak :)

Reni írta...

Ja, és jó az új dizájn :]

Vera írta...

köszi. Ez nem ér, te már látod előre mi készül :)))

duende írta...

Hú... tényleg csodaszép! :)
Sógornőmnek van egy isteni borhabtorta receptje. Karácsonyra akartam megcsinálni, csak elmaradt. Isteni finom, úgyhogy el tudom képzelni, hogy a Te desszerted is milyen finom!

Felhőlány írta...

Ez nagyon gyönyörű lett! Annyira guszta, hogy bele tudnék harapni! Nagyon jó példa, hogy minimális összetevőkből milyen extra finomságot lehet kihozni! :)))

á la carte kulinaria írta...

Vera, nagyon szép lett : ) és biztos finom is.Sőt Isteni lehet.

Az egyik barátnőmnek az esküvőjén Olaszországban olyan menny. torta volt, aminek a krémje hasonló volt ehhez és réteslapokból állt. Szintén bogyós gyümölcsökkel. Annyira finom volt, hogy alig bírtam abbahagyni a falatozást. Ezek nagyon veszélyes édességek... : ))))

A design szerintem is jó lett : )

Vera írta...

Duende, Felhőlány,
köszi

Kriszti, köszi :)
Veszélyesek, mert könnyű a hab és a tészta is, alig lehet abbahagyni:)

Ízbolygó írta...

Dögös!
Nekem is van egy leveles tésztás tortám a blogon, olyan szép a teteje! Meg finom is.

Ízbolygó írta...

itt is van

Vera írta...

Köszönöm szépen. Megnéztem a tiédet, nagyon jól hangzik és könnyű desszert. Nagyon tetszik ahogy bevagdostad a tetejét :)

Related Posts with Thumbnails