2010/05/26

A legjobb páros

Biztosan tudom, hogy már említettem párszor az őrült vonzódásomat a citrom és gyömbér pároshoz. A múltkori bio citromok nagy részéből nem volt szívem egyszerű limonádét készíteni, ahhoz túl nagyok és szépek voltak. Valami kicsit maradandóbb ételen gondolkodtam, és mi történhetett volna jobb a citromokkal, minthogy betársítottam hozzájuk a gyömbért és lekvárt főztem.

Nem, helyesbítek, ez nem lekvár kategória, annál jobb. Inkább nevezném gyümölcs zselének. Sajnos csak egy 3 dl-es üveg készült, de ha melegebb éghajlaton élnék, akkor nem csak citromfám lenne, de egy egész ültetvényem. Akkor biztosan több lekvárt főznék! Így ez a kis üveg féltve őrzött kincsem. Jelenleg még a dunsztban tartózkodik, de hamarosan felkerül a polcra, és csak különleges alkalmakon fogom használni, például süteményekbe. A befőzéshez zselírozó cukrot használtam, de legközelebb, mert lesz legközelebb az biztos, agar agarral fogom zselésíteni meg gyümölcscukorral. Gondolom akkor is ugyanolyan jól tartósítható, de egy fokkal egészségesebb.

Citrom-gyömbér zselé

Hozzávalók (kb. 3 dl-hez):
3,5 dl citromlé (7 bio citrom)
2 citrom héja
10 dkg friss gyömbér (vagy ízlés szerint)
kb. 27 dkg zselírozó cukor* (vagy ízlés szerint)

A gyömbért megtisztítom, és a nagy lyukú sajtrezselőn lereszelem. A citromokat kifacsarom, egy edénybe töltöm, hozzáadom a citrom reszelt héját, cukrot majd a gyömbért. Ha felforrt, kb. 5 percig hagyom habzani, majd tiszta üvegekbe töltöm, lezárom és fejreállítom őket pár percre. Száraz dunsztba teszem kb. 2 napra.

*Nekem ez a mennyiségű cukor majdnem sok, viszont még így sem zselésedett be annyira mint szerettem volna. Legközelebb inkább agar agarral zselésítem.

4 megjegyzés:

Reni írta...

már vártam a receptet :)

terveim szerint a héten szerzek igazi amalfi biocitromokat, amiből majd idővel kerül fel a blogra is recept, de legalább fotó :)

Vera írta...

Azt mondtad a múltkor fotóztál citromokat.Azok hol vannak?

Ez ciprusi citrom, de nagyon jó volt :)

chriesi írta...

Isteni!

Reni írta...

ja, azokhoz még nem készült recept :]

Related Posts with Thumbnails