2010/06/28

Amaretto cseresznye kompót


Nem mondhatom, hogy ezt a receptet én találtam ki, mert sajnos nem. Csak a cukor mennyiségét csökkentettem. Véletlenül futottam bele egy magazinban (Wohnen&Garten - Countryside). Egy egészen apró cikk volt csak az egyik lap sarkában. Igazán megérdemelne több figyelmet, minimum egy címlapot szántam volna neki, annyira finom.

Az Amaretto enyhén mandulás íze és a cseresznye nagyon jól kijönnek egymással. Nem igazán alkoholmentes kompót, sőt, elég belőle pár szem, annyira intenzív. Elég sok időt kell neki hagyni, hogy "beérjen", de megéri. A recept szerint 4 hetet kell egy sötét helyen töltenie, de én a harmadik héten meguntam, mert már nem bírtam magammal és megbontottam. A cseresznyeszemek bebarnulnak majd, senki ne íjedjen meg, és dobja ki, ennek így kell kinéznie. Fantasztikusan feldobhat pár gombóc fagylaltot (én tömény keserű csoki fagyival próbáltam), de süteményekben is nagyon jó lehet.

Amaretto cseresznye kompót

Hozzávalók (kb. fél literes üveghez):
30 dkg cseresznye
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1 bio citrom hámozott héja
12 dkg cukor
0,5 dl víz
kb. 3 dl Amaretto likőr

A cukorból és vízből főzzünk szirupot, hagyjuk forrni pár percig. A cseresznyék szárát vágjuk meg, úgy hogy csak egy pici maradjon. A hozzávalókat tegyük egy zárható üvegbe, majd öntsük nyakon a kihűlt sziruppal és az Amarettoval.
Zárjuk le, és 4 hétig hagyjuk érni a kamrában ( a lényeg, hogy ne kapjon fényt).

3 megjegyzés:

duende írta...

Imádom a cseresznyekompótot. Tavaly nem is tudom hány üveggel tettünk el - aptyával mert regement volt. Még maradt a készletemből pár üveg.
Szóval imádom magában is, de legeslegjobban pörkölthöz, nokedlivel! :)
És sült húshoz, krumplival! :) Szinte mind így fogyott el - húsos ételekhez.

Vera írta...

Komolyan? Na ez az egy nem megy. Cseresznyét nem tudok enni húshoz... túl sok rossz emlék fűz a marhahús, cseresznyeszósz pároshoz..

duende írta...

Én azt is szeretem, igaz nem cseresznyéből, hanem meggyből, eperből, ribizliből. :)

Related Posts with Thumbnails