2010/07/19

Töltött cukkini


Már alig vártam, hogy a boltban megjelenjen ez a gömbölyű cukkini, azaz, mint megtudtam a hivatalos neve Nizzai kerek cukkini. Idén én is vetettem a kertembe, már hozzák a virágot, és talán augusztusban már saját termésből fogok jókat főzni.

A töltött változata szerintem az egyik legegyszerűbb nyári étel. Nem darálthússal, mert azzal is finom ugyan, de nyár lévén nem igazán kívánom a húst. A töltelék olyan hozzávalókból áll, ami minden háztartásban megtalálható, úgy is mondhatnám, hogy ez amolyan "low cost" étel, vagyis csupa olcsó hozzávalóból áll. Ennek ellenére bátran ajánlom előételnek is, ha vendégeket várunk. Még a legkezdőbb háziasszony is könnyedén elkészítheti ezt az ételt. Nem kell hozzá más csak pár szelet kenyér, szalonna és maga a cukkini, ami persze lehet a rendes, hosszúkás változat is, nem csak ez a kerek.

Kenyérrel és bacon-nel töltött cukkini

Hozzávalók (2-4 főre):
cukkini (4 db kerek vagy hoszzúkás cukkini)
2 szelet kenyér
kb. 10 szelet bacon szalonna
3 fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
olivaolaj
bors

A cukkini tetejét vágjuk le és kaparjuk ki a közepét. A zöldség húsát kockázzuk fel. Kevésolivaolajon süssük meg a szalonnát,amikor majdnem kész akkor adjuk hozzá a hagymát. A cukkini húsát adjuk a hagymához, nyomjuk hozzá a fokhagymát és sózzuk borsozzuk. Süssük készre.
A kenyéret kockázzuk fel, és kevés olivaolajon pirítsuk meg.
Keverjük össze a pirított kenyeret a sült zöldséggel, és töltsük vissza a cukkinibe és locsoljuk meg kevés olivaolajjal. Alufóliával fedjük le a tálat, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percet.

8 megjegyzés:

Notburga írta...

Nagyon guszta, igazi kánikulai étel (csak a sütöt ne kellene bekapcsolni... )

Felhőlány írta...

Irtó jól néz ki! :) Én ilyen formájú cukkinit még nem láttam, de nagyon impozáns!
Csillagtökből vettem néhány mini példányt, szerintem ez lesz a sorsuk... :)

duende írta...

Nagyon guszták ezek a kis gömbölyűségek!
Nálunk a piacon sajna csak lónagyokat kapni, amik minimum másfél kilósak. A drágalátos gazdák akkorára növesztik, amekkorára csak lehet, mert akkor többet nyom, többért lehet eladni. Képtelenség normális méretűt venni... A nagyok is tölthetők, de a héjuk már vasatag - szóval mégsem tölthetők, amik meg még nagyobbak már csak tökfőzeléknek alkalmasak mert a húsuk is "öreggé" válik. Katasztrófa. :(

Alexa Christi írta...

Olyan régen nem találkoztam ezzel az étellel, de jó, hogy bemutattad. Tipikusan Nizzából származik az étel is, nemcsak a cukkíni tököcskék, vadon termő fűszernövényekkel- levendulával, kakukkfűvel - fűszerezik a töltelékét. Régen elég sokat jártam arrafelé:-) Nagyszerű, hogy most sokakkal megismerteted.

Vera írta...

Örülök, hogy mindekinek tetszik az étel.

Notburga! Ezekért az ételekért szívesen bekapcsolom a sütőt (bár addig kimenekülök a konyhából) :)

Felhőlány, szuper lesz a patiszonnal is, végtére is rokonok :)

Duende, sajnálom, hogy ilyen gyatra a kínálat. :(

Nem vagyok mesterszakács! Nekem már ránézésre is jobban tetszik, mint a "rendes". Olyan sok mindennel lehet tölteni, hogy egy külön téma lehet :) De jó neked, hogy olyan sokat jártál arra, nekem Elzász van a szomszédban, meg a kevésbé kifinomult káposzta :))

Alexa Christi írta...

"Sajnos" én a francia káposztás ételeket is nagyon bírom, és a kerek cukkíniset, és a T-bone steak-et is, az is elég francia. Van, aki azt hiszi, hogy a francia konyha csak egy parányi darab valami, vajjal. Egyébként az is finom lenne.
Én még nem láttam a piacon itthon Niazzai kerek cukkínit, kicsit irígykedtem is, hogy a "pesti lánynak milyen szerncséje van" nem tudtam, hogy Svájcan élsz:-) Egyébként ott is jártam párszor, "vonalas" hely.

Vera írta...

Én is szeretem a káposztát, de csak mértékkel :)A tBone steak pedig itthon lapul :)
Ó, nem csak pürésített dolgok vannak ott, a legjobb, hogy szeretnek kísérlezetni a különböző ízekkel és van hogy szokatlan de finom ételt hoznak össze. :)

Alexa Christi írta...

A francia és a nemzetközi konyháról szerintem jókat diskurálunk még, de nem olyan sokat tudok a svájci konyháról. Nyilván a környezet alakítja, és abból van jó sok, de a kiváló sajtokon kívül erről nem túl sokat tudok és érdekelne. A gróji sajtommal mindig spólolok, mert jó drága:-) mint minden Svájcban.

Related Posts with Thumbnails