2010/08/03

Boros szedres lekvár


Megjöttünk a nyaralásból sajnos. Soha, még egyik évben se volt ilyen esős hetünk a Balatonon. Talán ha 5 percet ültem parton egy hét alatt. De eljutottam Kapolcsra, és végre beszereztem egy kürtőskalács sütőt. Hazafele egész úton gyönyörűen sütött a nap, megérkeztünk és itt is esik az eső... Azért még reménykedem, hogy egy kicsit kisüt majd a nap augusztusban ...talán, de az biztos, hogy most lőttek a jókedvemnek.

Jelenleg nagyüzemi mosás és vasalás folyik nálunk, úgyhogy nincs új recept. Ezt még az utazás előtt készítettem. Az ötletet egy boros fagyi recept adta. Az sose készült el, de a lekvár az fenomenális lett. Szerintem bármilyen bogyós gyümölcsből kiváló, de leginkább a szeder illik hozzá. Érdemes kipróbálni, főleg ha valaki vevő a nem szokványos lekvárokra. Ajánlott egy testesebb, száraz vörösbort választani, sokkal finomabb lesz tőle a lekvár.

Boros szedres-feketeribizlis lekvár

Hozzávalók (kb.3x2dl üveghez):
2 dl száraz vörösbor
75 dkg szeder és feketeribizli vegyesen (vagy csak szeder)
1 narancs hámozott héja (lehetőleg Bio, mert kezeletlen a héja)
1 rúd vanília magja
25 dkg zselírozó cukor (vagy ízlés szerint)

A hozzávalókat egy lábasba tesszük, és közepes lángon addig főzzük, amíg az állaga megfelelően sűrű lesz. (kb. 35 perc) Tiszta, kifőzött üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Tegnap én is lekvárt főztem áfonyából és feketeribizliből és került bele egy kevés portói. Kürtőskalács sütő? De nagyon jó!És szenen a kertbe meg tudod sütni csúcsszuper!!!

Felhőlány írta...

Gyönyörű színe van! Én a magam részéről valamiért jobban kedvelem az ilyen "ütős" színvilágú lekvárokat... :)

Csibe írta...

Milyen szép!...és köszi a receptet, jobbkor nem is jöhetett volna...a hegyen rengeteg szeder van (lesz) :)

Vera írta...

Noémi,
Áfonya is jó lehet.

Felhőlány,
Hát ez fog az biztos :)

Orsi,
Szuper, akkor lesz befőzés :)

Névtelen írta...

Szia,

Nem rég bukkantam az oldaladra és nagyon nagyon szép :) Gratulálok! Nézegettem a recepteket és ez nagyon megtetszett.. Alig várom már,hogy eljöjjön a szeder ideje :) Érdeklődnék, hogy a narancs héjától nem lesz keserű a lekvár? Mert sajna én nagyon nem szeretem a narancs keserű izét...

Vera írta...

Szia,

Nagyon örülök,hogy tetszik az odal.:)
Nem lett keserű, de vigyázz arra, hogy csak a narancssárga héjat tedd bele, a fehér részt ne.

Related Posts with Thumbnails