2010/11/12

Marha a pácban

Nincs is nagyobb boldogság a férfiak számára, mint amikor egy szép, nagy steak kerül vacsorára a tányérra. Semmilyen más étellel nem tudom előcsalogatni azt a széles, átszellemült mosolyt a férjem arcára, ezt csak és kizárólag egy darab ízletes marhának tartogatja. Ugyan még nem próbáltam, de biztosra veszem, hogy ilyenkor bármit kérhetnék tőle, ő boldogan beleegyezne.

Nem hiszem, hogy egy szép steak-et túl kellene komplikálni. Általában só és bors elegendő, de ha mégis valami fűszeresebbre vágyunk, akkor érdemes pácot készíteni, és egy egész napig érlelni benne a húst. A pác összetevői szabadon, ízlés szerint variálhatók. Bármilyen alkalomra tökéletes étel, nem hiszem, hogy bárki is visszautasítana egy jól elkészített steak-et, ráadásul gyorsabban elkészül, mint egy szelet rántott hús és kevesebb mosogatnivalóval jár.

Steak pác

Hozzávalók (kb. 2-3 szelethez)
2 tk egész bors
1-2 tk édesköménymag
1 tk koriander
2 babérlevél
3-4 ág rozmaring
2-3 gerezd fokhagyma
kb. 2-2,5 dl olivaolaj

A borsot, édesköményt és koriandert szárazon pirítsuk meg, hogy intenzívebb legyen az ízük. A fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el az olivaolajjal, majd adjuk hozzá a fűszereket. Helyezzük a húst a pácba, és érleljük 24 órát, de közben forgassuk meg a szeleteket.
Sütés előtt hagyjuk a húst szobahőmérsékletre melegedni.

15 megjegyzés:

Reni írta...

Úristen, mekkorát kordult a gyomrom! Fehérváron nem nagyon lehet olyan húshoz hozzájutni, amiből steak készülhetne :( Így marad az étterem... Vagy majd ha lesz autónk, akkor vagy termelői hús, vagy BP.

Névtelen írta...

Annál nagyobb hibát nem lehet elkövetni(kivéve a túlsütést)egy szép marhaszelettel,mint hogy pácba tesszük.Ráadásul 24 órára!Magasságos Isten!

starfi írta...

nagyon klassz lett a fotó! :)

a hülyékkel meg ne foglalkozz.

Vera írta...

Reni,
Tudom, otthon nem egyszerű. Keress egy jó hentest, anyuéknak is megrendelésre hozzák Győrbe.

Névtelen,
Sajnálom, hogy így megbotránkoztattalak. Annyit tudok mondani, hogy próbáld ki, a hús semmit nem veszít a szaftosságából, puha marad, csak éppen szépen átjárja a fűszer. Gondolom ezek után azon is felháborodsz ha elmondom, hogy az egyik legismertebb NY-i étteremben vajban!! sütik a steaket és előtte 1 hónapig, penészedésik érlelik...
Sokféleképpen lehet készíteni, mindeki másképp szereti.

Starfi,
köszi :)

Névtelen írta...

Kedves Édes/Keserű!Más az érlelés,más a pácolás.Még a legjobb minőségű marhahúst is legalább 2 hétig(akár egy hónapig)lógatni,érlelni kell,megfelelő körülmények között.Úgy lesz porhanyós és zamatos.Penészesnek nem szabad lennie.Ezt az érlelt steaket(3-4 cm vastag)gorombára tört feketeborssal kíméletesen bedörzsöljük,esetleg pihentetjük negyed-fél óráig,nem sózzuk(!),utána minimális vajon,v.egyéb zsiradékon,roston/vaslapon sütjük:Ízléstől függően 2,5-3 perc egyik oldal,fordít(ekkor sóz),másik o.u.így,megint fordít(sóz másik o.is)30-40 mp.minden oldal.Letakar,60 fokos sütőben pihen negyed órát.A 24 órás pácolás teljesen tönkreteszi a hús textúráját és ízét.Sokmindent pácol(hat)unk:nagyvadat(pláne,ha nem fiatal hímről van szó),grillezni való disznót,halat,csirkét,zöldséget,stb.Steaket soha.Már figyelem magam egy ideje,nem tűnök hülyének.Értek viszont kicsit a főzéshez,meg segíteni akartam.Pá.

Vera írta...

Kedves Névtelen,

Egyáltalán nem veszem rossz néven a hozzászólásod, mégegyszer hangsúlyozom, mindenki másképp szereti és készíti a steak-et. Ahogy már írtam is, sóval borssal elronthatatlan, egyetértek veled. De pácolva is tökéletes, ugyan más ízélmény. Próbáld ki és utána mondj véleményt. Olyat pedig kijelenteni, hogy steak-et soha nem pácolunk kicsit merész szerintem.

timus írta...

Névtelen, a kritikád kicsit tankönyvszagú nekem. Tulajdonképpen miért ne fűszerezhetné meg a steaket? Csak azért leszólni valamit, mert az nem úgy van megírva a nagykönyvben kissé sznob és beszűkült hozzáállás. Ha az alapszabályokat betartja a készítésnél, és jó minőségű dolgokat használ, már bőven eleget tett. Az otthoni főzés nem a betűhív hagyománytiszteletről szól, hanem a fantáziáról és a szabadságról, ettől szép. Nem muszáj, néha káros is túl merevnek lenni. Szerintem.

duende írta...

Én is bepácolnám. Leginkább azért, mert nálunk egyáltalán enm kapni igazi, érlelt marhahúst, steak-nek valót. Sőtebb. Jó minőségű marhahúst sem kapni.
A pác szerintem csak javíthat rajta... de ez az én véleményem. Ki-ki hogyan szereti.

Egyébként. Életemben egyszer készítettem vadsültet. Férjem kapta a húst, azt sem tudtam mit csináljak vele. Nem vagyok nagy rajongója a vadhúsoknak, nekem túl erőteljes az ízük. Hát én fogtam, és egyszerűen egy nagy tálba tettem, és felöntöttem anyni zsírdús tejjel, amenyni ellepte. Hagytam 24 óráig benne. Készítés előtt lemostam a húst - és olyan vadsültet csináltam, hogy azóta is mindenki emlegeti. :)
Szóval, szerintem szabad szentségtörni. :)
A fotó ismét csodálatos!

Vera írta...

Duende,
Ha hiszed ha nem, éppen egy tejben sült őzet akarok kipróbálni :)

duende írta...

:)
Akkor azt mondom: bátran vágj bele! :)

strawberry írta...

A bélszínt tényleg nem szabad pácolni, csak érlelni. Az olajban lévő savak ugyanis felmarják a finom húszsövetek közötti kötőszövetet, a só dehidratl, stb., de nem vagyok vmi jó bioszból, részletesebben nem tudom kifejteni sajna. :) Duende, érlelt húst nem kell venni (hivatalosan nem is lehet, mert a "köjál" lecsap a hentesre :DDD, hanem otthon kell csinálni. A hűtő leghidegebb részében (a legjobb 0 Celsius) körül zsírpapírba becsomagolva 2-3 napig minimum, időnként forgatva, a húslét alóla leöntve, a papírt cserélve kell érlelni. Az érlelés nem, nem és nagyon nem egyenlő a pácolással, bár sokan szinonimként kezelik. Lehet, hogy én is tankönyvszagú vagyok, de ez nálam elvi kérdés, ne haragudjatok. Kedves Édes és Keserű, nagy csodálója vagyok a blogodnak, és nem leszólni akarlak ezzel a bejegyzéssel, csak Névtelen hozzászólása mellett nem tudtam elmenni. Higgyetek nekem, próbáljátok ki egyszer így, szakadéknyi különbség lesz. Ja, és mustárral bekenni pláne felejtős.
Reninek üzenem, hogy a Metróban lehet jó minőségű marhát kapi, még argentint is, szó szerint maha drágán... Vesepecsenye, magas hátszín, fehérpecsenye, szóval van minden, mint május 1-jén :) (legalábbis nálunk.)

Vera írta...

Strawberry,
Köszi, örülök, hogy tetszik a blogom. :)
Tudom, hogy az érlelés nem egyenlő a pácolással :)
Higyjétek el, nem én vagyok az egyetlen aki néha, ha fűszeresebb, intenzívebb ízre vágyik, bepácolja a marhát. Millió és egy recept van magazinokban, interneten ilyen és olyan steak pácokról. Nem mondom, hogy mindig pácba teszem, legtöbbször nem, de attól még nem hinném, hogy akkora hibát követek el ha mégis :)

Névtelen írta...

nem azt mondtam,hogy hibát követtél el,de sajna a közhiedelem (a millió steak pác recept,amit említettél)sajna nagyon távol áll a szakmai szempontoktól. És erre még rátesznek 1lapáttal a fözös müsorok,ahol a delikvens legutóbb vastagon bekente mustárral az olyan gyönyörü bélszint,amit még életemben nem láttam. Szüzanyám!:( sztem a témát zárjuk le,inkább más:ezúton szeretnék Neked gratulálni a DG versenyhez..megtettem volna már rég,még a gugliba is beirtam a neved,aztán már nem is emlékszem,hogy jutottam ide,és bingó,ez Te vagy!:)elolvastam vagy csilliárd bejegyzést, megnéztem a flickrt és nagyon tetszett,azóta visszajárok..:) strawberry

Vera írta...

:) megbeszéltük.
És nagyon köszönöm, ismét. Azért remélem még beugrasz majd néha :)

strawberry írta...

ne viccejjé' má', szinte minden nap benézek :)

Related Posts with Thumbnails