2010/09/23

Zsemlekoszorú


Újra kovászt készítettem, dagasztottam és kenyeret sütöttem. Már jó ideje nem készült péksütemény a konyhámban, ezt mindenekelőtt a nyárra és a melegre fogom. Most, hogy hűvösebb és nyirkosabb az idő, újra elfogott a vágyakozás a friss, meleg kenyér illatáért és én nagyon is szeretek kenyeret gyúrni. Azt már nem mondom, hogy sokat ennénk, mert egy fél kiló alig fogy el egy hét alatt nálunk, de lelkesen sütöm ha kedvem van hozzá. Ha már kész lenne a kemencém, akkor pedig még jobb lenne, de sajnos arra még egy fél évet várnom kell. 

 Ez kovásszal készült, rozs és tönkölylisztből. Nem kell félni a kovász készítésétől, csak pár nappal előbbre kell gondolkodni. Régen én is féltem tőle, azt képzeltem, hogy ez valami gusztustalan dolog. Egyáltalán nem, azt viszont elismerem, hogy enyhe cefre szag terjeng tőle a konyhában az első napokban. A végeredmény viszont összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a bolti kenyér. Érdemes rá időt szánni, különösen a hidegebb őszi-téli napokon jó érzés a friss meleg kenyeret szelni.

Zsemlekoszorú

Hozzávalók ( fél kg-hoz)
Kovászhoz:
20 dkg rozs és tönkölyliszt vegyesen
2 tk méz
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5-2 dl langyos víz

fél kg rozs és tönkölyliszt vegyesen
2 dkg friss élesztő
7,5 dkg kovász
3,5 dl langyos víz
1 tk méz
1,5-2 tk só

A kovászhoz az élesztőt és a mézet oldjuk fel a vízben, majd egy magas befőttesüvegben keverjük el a liszttel (nokedli állagú lesz). Hagyjuk fedetlenül legalább 12 órát érni. Másnap adjunk hozzá pár evőkanál lisztet és vizet, majd hagyjuk még egyszer felfutni. Ezután zárjuk le és a hűtőben tároljuk, de nem felejtsük el etetni a kovászt. Az etetés azt jelenti, hogy adunk hozzá pár evőkanál lisztet és vizet. 

A kenyérhez a vízben keverjük el a kovászt, a mézet és az élesztőt, majd adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Legalább 15-20 percet gyúrjuk a tésztát! Takarjuk le és meleg helyen pihentessük 2,5 órát. 
Vegyük ki a tálból, gyúrjuk át, formázzunk rudat és osszuk 6 egyenlő részre a tésztát. Formázzunk minden darabból gombócot, és helyezzük őket sütőpapírra egymás mellé, hogy koszorút/virágot mintázzanak.
Takarjuk le, és hagyjuk még 45 percet kelni. Szórjuk meg a tetejüket liszttel.
Ne süssük a kenyeret légkeveréses sütőben! Tapasztalataim szerint az alul-felül sütés sokkal jobb kenyeret eredményez!
230 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még 30 percig a zsemléket. Rácson hagyjuk kihűlni.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Eddig minden kovászos kísérletem kudarcba fulladt! Ez a kenyér annyira csodálatosan néz ki, hogy egy szép nap újra meg fogom próbálni.

Pötipite írta...

Nagyon szép!Pontosan így vagyok ezzel én is, nyáron nem sütök, mert meleg van.Most sütök, mert fázom! :-)De nincs is jobb a friss péksütemény illatánál!Tetszik ez a virágforma!A kemence terve nálunk is készen van, talán a tavasszal meg is épül apóséknál. :-)

Vera írta...

Noémi,
Én a mai napig nem értem mi a gondod a kenyérsütéssel.... :)

Kati,
Az a kemence dédelgetett álmom, már így is csúszik egy fél éve, most még fél évet kell várnom...

chriesi írta...

Csupán az, hogy két kovászos kenyér a kukában landolt, az egyik sütetlen, a másik ugyan sütve, de az csak fegyvernek lett volna jó. Aztán készült még egy kovásztalan kőkemény. :D De dolgozom rajta!

Related Posts with Thumbnails